Гинка Чавдарова

Три процента от данъка върху доходите искат общините

НСОРБ ще напусне съвета по децентрализация, ако не се намери решение

Размер на шрифта: a | a | a 21:04 29 май 2014
Автор: Мирослав Балчев
2-3 % от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общинските хазни настояват от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. В момента налогът, който държавата събира е в размер на 10 %. Нашето искане е 7-8 % от сумата да отива в националния бюджет, а останалите 2-3 % да бъдет превеждани на общините, заяви вчера изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова, която участва в 17-та национална среща на финансистите от общините, която се провежда в курорта Албена. Още през януари бе съставена работна група, която да направи анализ на искането ни. Досега държавата винаги ни е заявявала, че времето за това наше искане е минало и, че бюджетната рамка вече е готова. Сега ние изпреварихме събитията и сме готови с предложението, подчерта Чавдарова. Обединихме се около мнението, че данъкът трябва да се превежда на местните власти по постоянен адрес на лицата, а не по адреса на работното им място. Чавдарова даде за пример курорта Албена, където работят много хора от Добрич. В случая искания от местните власти процент от данъка върху доходите ще трябва да се превежда на Община Добрич, в която живеят работниците, а не на Община Балчик, на чиято територия се намира курорта. Предвиждаме преходен период от 2-3 години, през който ще се работи по единна ставка, посочи още изпълнителният директор на НСОРБ. Националната агенция по приходите е много изкусна в представянето на бариери за това как нещата не могат да се случат. В последната седмица на юни ще има заседание на съвета по децентрализация. Ако и тогава започнат да ни се представят данни за това как искането ни не може да се осъществи, нашите представители ще напуснат, бе категорична Гинка Чавдарова.
Благодарение на приходите от данъка върху доходите на физическите лица ще се увеличат средствата за общините. Очакваме най-чувствително повишение да има при собствените приходи на най-малките общини. Разчетите показват, че увеличението може да достигне дори 50 % от средствата, с които разполагат в момента, заяви изпълнителният директор на сдружението. Исканите от нас пари ще допълнят големия дефицит в средствата за местни дейности, които се използват за подръжка на пътната мрежа и осветлението, обясни изпълнителният директор на НСОРБ.
Спирането на средства по Оперативна програма “Околна среда” е много тревожно. Намираме се в края на плановия период и, ако не изпълним проектите ще има финансови санкции. В момента се изпълняват само част от проектите на някои общини. Близо 50 % от работата е спряна, заради преустановеното плащане от Брюксел. Невъзстановени са разходите по около 90 проекта. Бройката обаче не е толкова важна, тъй като стойността на тези проекти е огромна, подчерта Гинка Чавдарова. Тя посочи още, че Европейската комисия е извършила проверка на редица проекти, като сведенията, с които сдружението разполога, показват, че не са установени нарушения.  

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.