Три читателски гнезда в Нощта на литературата в Добрич

Учител, юрист и ученик ще четат текстове от съвременни европейски автори

Размер на шрифта: a | a | a 16:48 08 май 2017
Автор: ДТ
Нощ на литературата се организира за пореден път в Добрич утре от 18 до 22 ч. Инициативата включва нощни литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели. Събитието е под егидата на EUNIC България. За Добрич организаторите са Община Добрич, Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Дора Габе“. 
Нощта на литературата е международно събитие, в което на една и съща дата на различни интересни места в десетки градове в Европа едновременно се четат откъси от съвременни европейски заглавия. Добрич става част от инициативата за трети път. Популярни личности ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същи откъс в различни пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието получават печат в брошура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ. 
Община Добрич кани всички страстни читатели да се включат и да станат част от този литературен празник.
Първо читателско гнездо e разположено в Регионална библиотека „Дора Габе“, където по предложение на Посолството на Белгия ще се изпълни откъс от книгата „Петрония”от  Амели Натомб, в превод от Светла Лекарска. Четенето ще открие д-р Емилия Баева – зам.-кмет на Община Добрич, а текстът ще бъде изпълнен от Венцислав Рачев, на 29 години от Добрич. Той е учител по професия. Има една издадена стихосбирка. Обича да пътува, да чете, да спортува.
Авторът на „Петрония - Амели Нотомб (1967 г.) е родена в Кобе, Япония, в белгийско аристократично семейство. През 1992 г. излиза първият й роман „Хигиена на убиеца“. Нотомб е носителка на много награди. Деветнадесетият й роман носи заглавие „Форма на живот“ и е номиниран за първата селекция на наградата „Гонкур“ (2010). Днес Амели Нотомб е една от най-четените френскоезични писателки в света.
Второто читателско гнездо в Нощта на литературата в Добрич е в Дом-паметник „Йордан Йовков“, където по предложение на Руския център ще прозвучи откъс от книгата „Дъга за приятел” на Михаил Самарский, в превод на Уляна Йорданова. Зам.-кметът арх. Боян Коларов ще даде начало на проявата, а откъс от „Дъга за приятел” ще изпълни Пенчо Иванов - адвокат  с 40-годишна практика.  Михаил Самарский (1996) е блогър, автор на 12 книги. Първата си книга написва едва на 12 години. През 2012 г. голямото руско издателство „Ексмо“ създава за него специални книжни поредици „Приключенията на необикновеното куче“ и „Най-добрите книги за подрастващите“. За кратко време става най-известният млад писател в Русия. Книгите му са преведени в САЩ, Виетнам и България. Носител е на редица награди.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов ще открие четенето в Музея в градския парк. Там по предложение на Фондация „Детски книги” ще бъде изпълнен откъс от книгата „Приказка за синьото кълбо” на Андри Снайр Магнасон, в превод от Айгир Сверисон. С тази задача ще заеме осмокласникът от Езикова гимназия „Гео Милев” Александър Петров, който е автор на поетичната книга „Следобедна усмивка“. Неговата страст е пеенето, член е на Клуба на успелите деца на България за 2015 г. и 2016 г. на Фондация „Димитър Бербатов“. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.