Стоян Атанасов живее в катуна с децата си

Цигански катун станува в квартал “Рилци”

Размер на шрифта: a | a | a 20:44 09 юни 2013
Автор: Пламен Николов
Цигански катун на калайджии от Карнобат се е разположил от около 15 дни на стан в добричкия квартал “Рилци”, алармираха живеещи там. Палатките са разпънати на около 100 м. от последните къщи, върху поляна, която е в регулацията на град Добрич. Катунарите не спазват елементарни хигиенни условия. Екипът ни завари една от жените в катуна да се къпе на открито, докато мъжете калайдисваха тави и естествено – бяха запалили огън. Наоколо бяха разхвърляни всевъзможни боклуци. Две цигански фамилии бивакуват в тези примитивни условия край Рилци. Под открито небе спят и децата им – хигиенните и битови условия за тях са същите като за възрастните. И определено са доста далеч от съвременните разбирания за нормални условия за живот. В тази мизерия децата са принудени заедно с родителите си да прекарват почти всички топли месеци в годината.
От 15 години се занимавам с този занаят и почти всяка година идвам тук, каза 80-годишният Димитър Атанасов Георгиев. Тук е и синът му Стоян Димитров Атанасов. Двамата не виждат нищо ненормално в ситуацията, в която са – занаят е, като всеки друг. За хляба поне изкарваме и не ходим да крадем, казва Стоян Атанасов. Той споделя, че за калайдисването на една тава взимат от 5 до 15 лева. Естествено, финансов документ за извършената услуга не се издава. През останалото време на годината калайджиите преживявали от социални помощи. Двете фамилии са нагледен пример как държавата налива средства за подпомагане на “бедни”, които нямат официален доход, но пък заработват на черно. А от друга страна същите “социално слаби” не внасят нито стотинка в държавната хазна като данък за реализираните от тях приходи. Така е и с осигуровките – и те са за сметка на данъкоплатците, сред които катунарите няма как да попаднат.
Читалищният секретар в Рилци знае за нас, каза Димитър Георгиев на въпроса ни уведомили ли са някого за присъствието си, искали ли са разрешение да опънат палатки. Но читалищният секретар няма правомощия, нито пък му вилза в задълженията да осигурява парцел за пребиваване на катунари. Хората в селото ни познават.
Мръсотия след нас не сме оставяли – когато си тръгваме правим оборка, казва още възрастният калайджия. Живеещите в Рилци обаче разказаха, че по време на престоя си катунарите образуват микросметища. Димът от огньовете които палят отива към намиращите се в съседство къщи. А поляната се превръща в огромна тоалетна и както вече казахме – баня на открито. Хората в Рилци се притесняват да не тръгнат и зарази. И се чудят как е възможно деца да живеят в подобни условия, а социалните служби да не взимат никакво отношение. Димитър Атанасов казва, че питали за квартира, но свободни къщи в селото няма. Бившият старчески дом пък бил прекалено срутен – не можели да живеят там. До септември ще останем – когато наближи времето за приготвяне на зимнина най-много работа имаме. После си заминаваме – децата ходят на училище, казва Стоян Атанасов.
Случаят навежда на множество въпроси и отговорът трябва да дадат ред институции – социални служби, данъчни, Община град Добрич. От общинска администрация очакваме да научим постъпвало ли е офицално искане за предоставяне на терен за упражняване на занаята калайджийство, имат ли катунарите каквато и да е регистрация в Добрич, търсили ли са съдействие за осигуряване на квартира, както твърдят. Интересно е имат ли право калайджиите да изграждат бивак върху терен, който е в регулацията на областния център. Защото какво би попречило на други любители на природата да разпънат палатки в градския парк например?


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.