Цената на водата и задълженията на ВиК обсъдиха общинските съветници в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 19:09 30 януари 2018
Автор: ДТ
Актуалната напоследък тема за цената на водата и качеството на услугата за доставяне на питейната течност в Добричко предизвика дебат и в Общинския съвет на Добрич. Повод станаха две докладни на вчерашната сесия, касаещи водното дружество. 
Местният парламент подкрепи докладната на председателя си Иво Пенчев и даде положително становище за опрощаване на задължения на ВиК-Добрич АД към държавата. Искането е внесено в администрацията на Президента от предишния изпълнителен директор на дружеството инж. Димитър Радушев. От Териториалната дирекция на НАП – Варна са уведомили Общинския съвет, че всички публични задължения на добричкото водно дружество към 3 ноември 2017 г. са в размер на 9 294 699 лв. ВиК-Добрич АД дължи на Басейнова дирекция “Черноморски район” – Варна такси за водоползване в размер на  5 086 572 лв. Дългът към Басейнова дирекция “Дунавски район” – Плевен е 480 444 лв. Задълженията към Комисията за енергийно и водно регулиране са 302 470 лв. По 11 влезли в сила наказателни постановления на Агенцията за държавна финансова инспекция ВиК Добрич АД трябва да плати  51 464 лв. Глобите, наложени от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна възлизат на 7 717 лв. В молбата си до Президента на Република България изпълнителният директор на ВиК – Добрич иска да бъдат опростени дългове в размер на поне 7 101 551 лв. предвид тежкото икономическо и фенансово състояние на дружеството, което е в безизходица да излезе от кризата, в която е изпаднало. 
Общинският съветник арх. Емилия Добрева попита има ли отношение задлъжнялостта на ВиК-Добрич към реализацията на проекта за воден цикъл в областния град. Кметът Йордан Йорданов отговори, че финансовото състояние на водното дружество не би трябвало да рефлектира върху изпълнението на проекта. Ако обаче се стигне до несъстоятелност на ВиК, нещата могат да се променят. Не стана ясно още до каква степен могат да повлият върху проекта за воден цикъл таксите за водоползване. Какви усилия се полагат от ръководството на ВиК за излизане от кризата, правени ли са опити за разсрочване на задълженията, каква е дългосрочната визия за погасяване на дълговете, попита още арх. Добрева. За изказване по време на сесията се беше записал в качеството си на гражданин и бившият ВиК-шеф инж. Петър Калчев. Той надълго и нашироко обясни как дружеството е разсрочвало преди задълженията си към държавата.
Сегашният управител на водното дружество инж. Тодор Гикински, който бе поканен на сесията на местния парламент обясни, че за пръв път ВиК – Добрич ще излезе на печалба. За деветмесечието на 2016 г. загубата на дружеството е 750 000 лв. През 2017 г. сме на печалба със 150 000 лв. за деветте месеца. Хора, които доведоха ВиК Добрич до това незавидно състояние, сега стоят в залата и се подсмихват ехидно, каза инж. Гикински. В отговор на въпрос, зададен от общинския съветник Пламен Николов, шефът на водното дружество заяви, че ако задълженията към държавата бъдат разсрочени, цената на водата няма да се увеличи.
Администрацията на Президента не е длъжна да се съобрази с положителното становище на Общинския съвет. Твърде вероятно е задълженията на ВиК към държавата да не бъдат опростени, защото това може да се изтълкува като скрита държавна помощ, което е абсолютно забранено от Европейския съюз. Освен това всички държавни институции, които имат да получават пари от добричкото водно дружество са изразили отрицателно становище. 
32 милиона лева е общият размер на задълженията на ВиК – Добрич. Освен дълговете към държавата, в тази сума влизат около 10 милиона лева към енергоразпределителните дружества и още толкова – към различни доставчици, каза инж. Тодор Гикински. 
Общинският съвет поиска кметът Йордан Йорданов, в качеството си на представител на Община Добрич в Асоциацията по ВиК за региона да не съгласува бизнес-плана на водното дружество. По време на заседанието обаче се разбра едно обстоятелство, което до момента не бе станало особено ясно в публичното пространство – предлаганата за одобрение от КЕВР цена на водата е пределно допустимата, т.е. реалната стойност може да бъде и по-ниска от тези 3,28 лв. за кубик вода, които са заложени в бизнес плана, предизвикал толкова вълнения сред гражданите на Добрич. Във вече одобрения бизнес план от 16 август 2016 г., изработен по времето на Петър Калчев максимално допустимата цена е 3,68 лв. за кубик вода, посочи инж. Гикински. От общинска администрация бяха категорични, че становището за неподкрепа на преработения бизнес план на ВиК е не толкова свързано с цената на водата, колкото с качеството на услугата, което според общинарите няма да се повиши. На заседанието на Асоциацията по ВиК, насрочено за 13 февруари ще вземем окончателно решение за цената на водата в Добрич, категорични са от Борда на директорите на водното дружество. Положителното становище за опрощаване на задълженията на ВиК – Добрич към държавата бе подкрепено с 24 гласа за и трима въздържал се. Двама съветници се въздържаха  по темата за несъгласуване на бизнес-плана на водното дружество. 
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.