53-годишният Веселин Василев е сред победителите в конкурса за най-качествено домашно вино за втора поредна година.

Тайната съставка на доброто вино е ...любовта

Десетки добричлии участваха в ритуала по зарязване на лозата на Трифон Зарезан

Размер на шрифта: a | a | a 18:15 15 февруари 2015
Не случайно празника на виното и на любовта са в един ден. И двете изискват много търпение и грижи, радват ни, но само ако получават ежедневно нужното им внимание. Това каза един от победителите в тазгодишния конкурс за най-качествено домашно вино - реколта 2014,  53-годишният Веселин Василев, който от 17-18 години прави домашно вино. Конкурсът се организира в Добрич всяка година, а победителите се обявяват на 14 февруари – празника на лозарите и виното Трифон Зарезан, а за някои – празника на любовта Св. Валентин. Василев, който за втора поредна година взима първа награда в конкурса, каза че е трудно да се направи хубаво вино, но още по-трудно е да се намери истинската любов. Той участва в конкурса с вино розе, произведено от сорта мерло, като е използвана технологията за създаване на бяло вино. Според него тайната за качествения домашен гроздов елексир е комбинацията от добро грозде и перфектна хигиена. Използва и тайна съставка, която расте само по нашия край и е по-лековита от билките, брани срещу Еньовден – благословията на любимата жена, смята Василев. Победителят, който по професия е полицай, пожела на всички да имат винаги в избите хубаво вино и да са пияни от любов.
На конкурса, организиран от Община Добрич и Къщата на виното тази година бяха връчени три първи награди. Освен Веселин Василев призове бяха връчени на Петър Недялков и 17-годишния Петър Иванов. Най-младият сред победителите сподели, че от 2 – 3 години произвежда вино и се учи от своите баща и дядо. Той зае първото място с мускат, направено от лозя в село Смолница.
Тримата победители в конкурса получиха предметни награди – комплекти чаши за вино.
Празникът на виното на 14 февруари по традиция бе отбелязан с възстановка на ритуала "Зарязване на лозата", организирана от Община Добрич и Регионален исторически музей – Добрич. Традиционната проява се състоя в АЕМО „Стария Добрич“. Преди събитието избраният за Цар на лозата зам.-кмет на Добрич Иван Колев бе взет от Общината с писана каручка, натоварена със 100 литра вино, осигурено от Винпром “Алвина” АД. Десетки добричлии присъстваха на ритуала по зарязването на лозата от Иван Колев. Отрязвайки лозови пръчки и поливайки лозата с вино, той наричаше за благоденствие и добра реколта тази година.
Програмата бе с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и клубовете на пенсионера в Добрич.
Повече за отбелязването и развитието на празника Трифон Зарезан в миналото пред присъстващите разказа Лена Кирилова – гл. уредник в отдел „Етнография" на Регионалния исторически музей в Добрич.
С по чаша вино от Винпром “Алвина” АД се почерпаха всички участници в събитието. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.