53-годишният Веселин Василев е сред победителите в конкурса за най-качествено домашно вино за втора поредна година.

Тайната съставка на доброто вино е ...любовта

Десетки добричлии участваха в ритуала по зарязване на лозата на Трифон Зарезан

Размер на шрифта: a | a | a 18:15 15 февруари 2015
Не случайно празника на виното и на любовта са в един ден. И двете изискват много търпение и грижи, радват ни, но само ако получават ежедневно нужното им внимание. Това каза един от победителите в тазгодишния конкурс за най-качествено домашно вино - реколта 2014,  53-годишният Веселин Василев, който от 17-18 години прави домашно вино. Конкурсът се организира в Добрич всяка година, а победителите се обявяват на 14 февруари – празника на лозарите и виното Трифон Зарезан, а за някои – празника на любовта Св. Валентин. Василев, който за втора поредна година взима първа награда в конкурса, каза че е трудно да се направи хубаво вино, но още по-трудно е да се намери истинската любов. Той участва в конкурса с вино розе, произведено от сорта мерло, като е използвана технологията за създаване на бяло вино. Според него тайната за качествения домашен гроздов елексир е комбинацията от добро грозде и перфектна хигиена. Използва и тайна съставка, която расте само по нашия край и е по-лековита от билките, брани срещу Еньовден – благословията на любимата жена, смята Василев. Победителят, който по професия е полицай, пожела на всички да имат винаги в избите хубаво вино и да са пияни от любов.
На конкурса, организиран от Община Добрич и Къщата на виното тази година бяха връчени три първи награди. Освен Веселин Василев призове бяха връчени на Петър Недялков и 17-годишния Петър Иванов. Най-младият сред победителите сподели, че от 2 – 3 години произвежда вино и се учи от своите баща и дядо. Той зае първото място с мускат, направено от лозя в село Смолница.
Тримата победители в конкурса получиха предметни награди – комплекти чаши за вино.
Празникът на виното на 14 февруари по традиция бе отбелязан с възстановка на ритуала "Зарязване на лозата", организирана от Община Добрич и Регионален исторически музей – Добрич. Традиционната проява се състоя в АЕМО „Стария Добрич“. Преди събитието избраният за Цар на лозата зам.-кмет на Добрич Иван Колев бе взет от Общината с писана каручка, натоварена със 100 литра вино, осигурено от Винпром “Алвина” АД. Десетки добричлии присъстваха на ритуала по зарязването на лозата от Иван Колев. Отрязвайки лозови пръчки и поливайки лозата с вино, той наричаше за благоденствие и добра реколта тази година.
Програмата бе с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и клубовете на пенсионера в Добрич.
Повече за отбелязването и развитието на празника Трифон Зарезан в миналото пред присъстващите разказа Лена Кирилова – гл. уредник в отдел „Етнография" на Регионалния исторически музей в Добрич.
С по чаша вино от Винпром “Алвина” АД се почерпаха всички участници в събитието. ДТ

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.