Световната седмица на кърменето отбелязват и в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 17:39 29 юли 2018
Автор: ДТ
Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана от 1 до 7 август в повече от 120 държави на планетата. Мероприятия, посветени на ползата от кърменето са предвидени и в Добрич. От 10:30 ч. на 2 август в конферентната зала на Регионалната здравна инспекция за поредна година е организирана среща-разговор между настоящи и бъдещи майки (по желание и баби), като мултимедийна презентация по темата ще изнесе Марияна Драгнева, акушерка - член на  Алианс на българските акушерки и водеща на Училище за бъдещи родители към клуб ”Усмивки” в Добрич. Ще бъде поставен акцент върху подкрепа на кърменето и като психоемоционално изживяване, ще бъде споделян опита на настоящи майки, а бъдещите ще получат отговори на вълнуващите ги въпроси. На 6 август 2018 г. от 10.30 ч. ще се състои неформална среща между настоящи и бъдещи майки в ресторант Летен театър. РЗИ-Добрич ще подкрепи инициативата, като на присъстващите ще бъдат раздавани здравно-образователни материали.
Световната седмица на кърменето е отбелязана за първи път през 1992 година, инциативата се организира от WABA - World Alliance for Breastfeeding Action (Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето) и се подкрепя от Световна здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации). Основна цел  е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата.
WABA определя и темата на Световната седмица, която всяка година е различна. Тази година тя е под надслов “Кърменето - основа на живота”. В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебетата и майките през целия им живот. Логото, избрано за тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето, представя „триадата“ на родителите и тяхното дете, която подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Клоните, листата и кълновете са символ на растежа и развитието. Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Кърмените бебета боледуват по-малко от новородените, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специална в  борбата с болестите, на които детето също е изложено. Кърмените бебета са защитени са в различна степен срещу въздействието на голям брой причинители на инфекциозни заболявания.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.