Стотици полицаи излязоха на протест срещу орязването на придобивките им

Това не са привилегии, а компенсации за ограничени права, категорични са протестиращите

Размер на шрифта: a | a | a 19:01 04 ноември 2015
Автор: Пламен Николов
Стотици полицаи, пожарникари, служители в службите за сигурност, бивши военни  се събраха на кръстовището между булевардите “25-ти септември” и “Трети март” в Добрич снощи, за да изразят своя протест срещу предложението за отпадане на част от социалните им придобивки. Служителите в системата на МВР и армията категорично не приемат отпадането на процента за прослужено време, намаляването на компенсациите при напускане наполовина /10 вместо досегашните 20 заплати/ и на отпуските от 30 на 20 дни.
Протестът е организиран от Сдружение “Синдикален алианс “Сигурност” в МВР и Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи /СФСМВР/.
Напоследък често в медийното пространство по въпросите и проблемите на МВР се изказват т.нар. “експерти” или недотам запознати хора, които внушават, че се борим за запазване на привилегии без да си дават сметка, че така предизвикват настройване на обществото срещу пазителите на реда. Искаме ясно и точно да заявим, че това не са привилегии, а компенсации, регламентирани в Закона за МВР за редицата ограничения, които са ни наложени от професионалната ни дейност. С постъпването в МВР ние сме приели доброволно тези ограничения и ги спазваме през целия си професионален път, разчитайки да бъдем компенсирани за ограничаването на правата ни. Ние нямаме право на втора работа извън МВР, не можем да участваме в стачки, лишени сме от право да членуваме в политически партии, дори не можем в извънработно време да присъстваме на партийни събрания, не ни е разрешено да изразяваме политически възгледи. Тези т.нар. от неуважаемите “експерти” привилегии са компенсации за семействата ни, които сме лишавали от присъствието си многократно, когато е трябвало да бъдем на служба, да работим за гарантиране на обществения ред, при командировки по курортите или за охрана на държаваната граница в ужасни условия. Ние сме длъжни да се явяваме незабавно за изпълнение на службата при повикване, независимо от графици и разрешени отпуски. Тези придобивки са компенсация за отнетото ни право на свободно пътуване в чужбина и за задължението винаги да уведомяваме ръководството при излизане зад граница и да се съобразяваме с неговото решение. Това е компенсация за рисковете, които поемаме, противопоставяйке си на рецидивисти и хора с асоциално поведение, заявяват протестиращите полицаи от Добрич. Първоначалната идея за блокиране на кръстовището отпадна. Протестиращите обиколиха няколко пъти района, известен като “Стара къща” и началото на градския парк.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.