Стартира реконструкцията на пречиствателната станция до Врачанци

Модернизирането й е част от проекта за водния цикъл на Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:33 21 март 2018
Автор: ДТ
Вчера бе даден официален старт на дейностите по реконструкция и модернизация на Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ)- Добрич, която се намира в землището на село Врачанци, община Добричка. Символичната първа копка уважиха зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, кметът на Община Добричка Тодор Петков и председателят на Общинския съвет на Добричка Донко Марев, представители на фирмата-изпълнител и др. 
Пречиствателната станция е построена и въведена в експлоатация  през 1986 г. и досега не е била реконструирана. Стойността на договора за изпълнение на дейностите по реконструкция на ПСОВ е 31 913 683 лв. Избраният изпълнител е Обединение „Гис Аква БГ“. Реконструкцията се извършва по „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – Фаза 1“ на обща стойност над 114,9 млн. лв.  
Това е един изстрадан проект. Радвам се, че след толкова положени усилия успяхме, каза кметът на Добрич. Той добави, че много голяма част от проблемите на град Добрич ще се решат с реализацията на проектните дейности и обеща, че ще се следи стриктно за качеството на ремонта на пречиствателната станция. 
Над 10 години се работи по проекта за водния цикъл на Добрич. Това е наистина един изстрадан проект, каза зам.-министърът на околната среда и водите. Освен това е един изключително необходим социален проект, заяви той напомняйки, че загубите на вода в Добрич са 80%, при средно за страната 60 на сто. 
Кметът на Добрич Йорданов, зам.-министърът Красимир Живков и Христо Атанасов – представител на фирмата изпълнител направиха първата копка на обекта и дадоха началото на реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ). 
Работата по обекта е част от дейностите по водния цикъл на града, чиято първа копка беше направена на 17 юли 2017 г. от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кмета на Добрич.  
През 2015 г. водният цикъл на Добрич беше включен в т. нар. големи ранни проекти във водния сектор по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. с осигурена безвъзмездна финансова помощ в размер на 86,2 млн. лв. Проектът предвижда изграждане на биологично стъпало за отстраняване на азот и фосфор в станцията. Това ще доведе до по-добро пречистване на отпадъчните води, които се заустват в река Добричка.
Изпълнението на проекта засяга над 92 400 жители. Други предвидени дейности са рехабилитацията на 6,4 км канализационна мрежа, в това число 3 главни колектора и 3 канализационни помпени станции, и 79,7 км второстепенна водоснабдителна мрежа. Срокът за изпълнение е 30 юни 2019 г. На бенефициента досега са изплатени над 14,483 млн. лв. или 17% от общия размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ по ОПОС 2014-2020 г., уточняват от Министерството на околната среда и водите. ДТ

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.