Стартира образователна програма „Лято в музея”

През ваканцията музейни специалисти запознават децата с историята и природата на Добруджа

Размер на шрифта: a | a | a 20:19 02 юли 2015
Автор: Пламен Николов
Традиционната образователна музейна програма “Лято в музея” стартира тази седмица със занимания по калиграфия във Възрожденското училище. Там, сред обстановката, пресъздаваща школо отпреди век и половина децата изписаха красиви букви, достойни за перото на най-изкусните възрожденски калиграфи. С тази инициатива добричкия музей дава възможност на децата в добруджанския град да се запознаят с историята и природата на родния край, с бита на своите дядовци и баби. В училището по калиграфия малчуганите ще могат да нарисуват букви с каквито са били украсявани старите ръкописни книги. Децата ще научат какво е заглавка, заставка и миниатюра, ще се опитат сами да изографисат рисунка или калиграфски орнамент. В музейната експозиция „Археологията на Добруджа” ще се запознаят с древната и средновековна история на региона, ще научат какъв е пътя на музейния експонат от момента на откриването му до експонирането във витрините. Предвидени са и редица занимателни игри – откриване на предмет, символика, орнамент, форма. Предизвикателство за децата е изработването на реплика от глина на музеен експонат. В музея в градския парк малчуганите ще могат да се запознаят с растителния и животинския свят на Добруджа. Сред уюта и прохладата на парка ще рисуват своето любимо растение или животно, като най-добрите детски творби ще бъдат подредени в изложба. В Етнографската къща децата ще се докоснат до бита на добруджанеца от недалечното минало. Ще се запознаят с автентични добруджански носии, тъкани, оръдия на труда и предмети, свързани с ежедневието на техните баби и дядовци. Ще разберат как е изглеждала традиционната добруджанска възрожденска къща. Музейните специалисти ще разкажат за традиционния народен календар, като ще се акцентира върху летните празници и свързаните с тях грижи по прибиране на реколтата. Децата ще пресъздадат впечатленията и придобитите знания върху белия лист с рисунка на носия или типична добруджанска къща. В литературния музей – Дом-паметник „Йордан Йовков” малчуганите с творчески заложби могат да се отдадат на езикови и литературни  предизвикателства, да редят образователни пъзели, да се включат в художествени пленери.
Подготвени са и специални пешеходни маршрути под наслов „Следи от миналото”, в които децата ще се запознаят с чешмите, храмовете и паметниците на възрожденската архитектура в Добрич. Ще разгледат запазените стари чешми в добруджанския град. Музейните специалисти ще ги запознаят с традицията в граденето на чешми, елементите в пластичната им украса, значението на водата за добруджанеца в безводна Добруджа. Децата ще посетят и православните храмове в Добрич, ще научат термини като      : „трикорабна базилика“, „притвор“, „амвон“, „олтарно пространство“, „царски ред“, „икони“ и много други неща, свързани с вярата. Акцентът сред паметниците на възрожденската архитектура е Етнографският комплекс “Старият Добрич” – безспорната туристическа атракция в столицата на Златна Добруджа. Децата ще се запознаят с представените в стария град занаяти, ще се качат на Часовниковата кула, ще похапнат бяло сладко в кафенето и ще могат да се отдадат на игри сред артефакти от античността в един от двата добрички лапидариума, съхранили останки от архитектурния облик на Добруджа през древността и Средновековието.
В добричкия музей са убедени, че инициативата им ще спомогне за възпитанието на подрастващите в родолюбие, ще засили интереса на децата към българската история и миналото на Добруджа.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.