Сирни Заговезни събра млади и стари в “Старият Добрич”

Добричлии си взеха прошка и се забавляваха, спазвайки стародавните традиции на народа ни

Размер на шрифта: a | a | a 17:51 18 февруари 2018
Автор: Пламен Николов
Сирни Заговезни, или Прошки беше отбелязан вчера в Добрич с много настроение от млади и стари. Стотици добричлии се събраха в АЕМО “Старият Добрич”, за да споделят празника и да уважат традицията. Пресъздадени бяха обредите, характерни за този ден. Организатори на общоградското честване на Сирни Заговезни бяха Община град Добрич и Регионалния исторически музей. 
Празникът започна с кукерско шествие, което тръгна от “Стара къща” и премина по бул. “25-ти септември” до “Старият Добрич”. В кукери се превъплътиха танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа” и ученици от СУ “Св. Климент Охридски”. Със страховити маски на главите, под неспирния звън на окачените по телета им чанове кукерите гонеха злите духове, наричаха за здраве и плодородие. 
На площада пред часовниковата кула в “Старият Добрич” бяха пресъздадени основните обреди за Сирни Заговезни. За настроението на присъстващите се погрижиха танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл и децата от Фолклорна танцова студия “Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Децата от читалище “Български искрици-2016” с помощта на своите родители бяха подредили Сирнишка трапеза с характерните за нея ястия. Малчуганите бяха приготвили баница, медени сладки, качамак с яйца и други изкусителни гозби. Накладен бе и огън, който присъстващите прескачаха за здраве. Пресъздаден бе и обичая “хамкане”. А след като се свечери, в небето полетяха характерните за Сирни Заговезни стрели. 
Общоградското отбелязване на този тачен празник от народния календар показа, че традиците на народа ни са живи и ще пребъдат във времето, предавани от поколение на поколение – така, както са били съхранени в продължения на хилядолетия. 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.