Сирни Заговезни – време е за прошка

Възстановка на ритуали, свързани с празника ще се проведе в АЕМО “Старият Добрич”

Размер на шрифта: a | a | a 19:27 19 февруари 2015
Сирни Заговезни тази година се отбелязва на 22 февруари. Датата, на празника се променя, защото е свързана с Великден. Сирни Заговезни е винаги седем седмици преди Великден. Празникът е известен, като Поклади, Прощална неделя или Ден на прошката.
На този ден по традиция по-младите искат прошка от по-възрастните за своите волни или неволни грешки.
Основните моменти в традициите по отбелязването на Сирни заговезни са кукерските маски, връзване на парче бяла халва на конец (главно за децата), паленето на големи огньове, които се прескачат за здраве, хвърлянето на стрели и др.
Целта на кукерските маски, например е да се прогонят злите духове, които бродят между хората. Организираните по места кукерски карнавали символизират победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.
На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.
На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова празникът е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост.
И тази година в Добрич ще се спази традицията и ще се отбележи Сирни заговезни. Организаторите на проявата, която обикновено се превръща в общоградско тържество са Община Добрич и Регионалния исторически музей. Програмата организирана за добричлии започва в 15.30 ч., когато от началото на пешеходната зона на бул. “25 септември” (центъра) ще тръгне атрактивно кукерско шествие. Възтановка на ритуали, свързани със Сирни Заговезни ще се проведе от 16 ч. до Часовниковата кула в АЕМО “Стария Добрич”. Програмата включва: кукерски игри; „Хамкане”; Хвърляне на стрели; Прескачане на огън; Сирнишко хоро.
За настроението на участниците в тържеството ще допринесат изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски“. ДТ

 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.