Щрихи от Добрич и областта през 2013 г.

Размер на шрифта: a | a | a 18:37 02 януари 2014
- Министерският съвет промени от публична в частна държавна собственост статута на имот с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната в Добрич - бившата авиобаза. Това стана ясно през януари 2013 г. Имотът е с площ от 3512 дка, застроен е с 80 сгради, писта за излитане и кацане и пътеки за рулиране. Военното летище в Добрич не функционира от 2000 г.
- Филмът „Добрич – градът на помирението” бе представен през февруари в кино “Икар”. Това е първият художествено – документален филм за града и региона, представящ историята на Добруджа от древни  времена до съвременността.
- 140-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски бе отбелязана през февруари 2013 г. Част от програмата бе освещаване на барелеф на Левски на фасадата на Финансово-стопанската гимназия в Добрич. Тогава стратира и препис на тефтерчето на Васил Левски.
- Съмнения за продажбата на конско месо и на радиационна риба на българския пазар предизвика част от тематичните проверки на Агенцията по безопастност на храните през февруари и март. Четири от пробите от месо, изпратени за ДНК анализ отчетоха наличие на конско вместо телешко месо.
- През март народните представители отхвърлиха предлагания мораториум върху всички сделки и строежи по плажовете. В проектозабраната попадаха и зони на територията на Добричка област.  
- През третия месец на 2013 г. един от наемателите на маса от централния пазар в Добрич обяви гладна стачка. Акцията му обедини останалите търговци и те излязоха на протест срещу условията на работа на тържището.  
- През април бе пуснат безплатен безжичен интернет в централната част на Добрич.
- Барелеф на свещеник Павел Атанасов се откри в края на април на входа на Духовния център към храм “Св. Троица” в Добрич. Във водосвета участва и покойният вече Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.
- Институции, фирми и граждани от Добрич и областта се включиха активно в кампанията “Да почистим България за един ден”, която през 2013 г. се проведе на 20 април.
- Първото издание на етнофестивал „В света на Йовковите герои“ се състоя през май в Добрич. В рамките на седмица бяха показани традиционните бит, обичаи и танци на различни етнорелигиозни и етнографски групи в нашия район.
- На 1 юни 2013 г. се проведе второто издание на “Фестивал на таланите” в Добрич. Артателиета, разположени на различни места в града отвориха врати за талантливите добричлии.
- Комисарят по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева през юни посети Албена. Визитата й бе по повод отбелязването на Седмица на водното спасяване (3 - 9 юни).
- Формации от осем държави участваха в третото издание на международния хоров фестивал “Черноморски звуци”, който се проведе от 5 до 9 юни в Балчик.  
- Първо издание на фестивал на шлагерната и стара градска песен „Подари ми море” се състоя през юни в шабленското село Крапец.
- За първи път през 2013 г. Добрич се включи в инициативата “Голямото кърмене”, която се провежда в рамките на Световната седмица на кърменето ( 1-7 август). Мотото на тематичната седмица бе "Подкрепа за кърмене: Близо до майките".
- Първото издание на фестивал на фойерверките се проведе на 10 и 11 август в Каварна. Жителите и гостите на града се насладиха на цветни експлозии от светлина и картини в нощното небе над морето в Каварненския залив.
- Музикални празници на открито организира Община Добрич през целия август. Инструменталисти и солисти представяха авторски творби и импровизации в градски парк „Св. Георги“.
-  Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева през август посети Добрич и присъства на представянето на проект „Изграждане на четири броя центрове за настаняване от семеен тип в град Добрич”.
- След посещение в Албена, вицепрезидентът на България Маргарита Попова посети през август 2013 г. Кранево. Тя присъства на заключителната вечер на международен детски фестивал и връчи наградата на най-добре представилия се колектив.
- Проектът “Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” приключи през септември. С над 3,6 млн. лв. бяха обновени и снабдени с ново оборудване музейни обекти в Добрич, реконструкции се извършиха и в АЕМО “Стария Добрич”. Монтирана бе също система от пет велостоянки и 30 велосипеда.
- Швейцарският еколог и дарител за Добрич Барбара Геринг стана “Почетен гражданин на град Добрич” за 2013 година.
- По традиция през септември туристическия сезон в Каварна приключи с “Миден и Рибен Фест”, който събра любители на морските дарове и музикални фенове. През 2013 г. се състоя 10-ото издание на феста.
- С Националната литературна награда “Дора Габе” през 2013 г. бе удостоена Рада Москова.  Наградата на 23 септември в Добрич получи синът й Теди Москов.
- С концерт на проф. Нева Кръстева през октомври 2013 г. се отбеляза 25-годишнината от построяването на органа в Добрич.
- Претенции към имот в двора на Основно училище “Христо Смирненски” в Добрич предяви през 2013 г. мюсюлманското вероизповедание. Гражданското дело, с което се придявяват исканията към сградата от Главно мюфтийство на мюсюлманите е заведено в началото на годината, но информацията бе огласена през октомври. В крайна сметка съдът не удовлетвори исканията към имота, който активно се използва за учебни цели.
-Община Добрич бе сред общините отличени с Етикета за иновации и добро управление на местно ниво през 2013 г. Наградите бяха връчени на годишната среща на българските местни власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България. Кметът на Добрич Детелина Николова зае и първо място в категорията "Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца", в рамките на конкурса „Кмет на годината".
- Добрич се сдоби със зона за свободно разхождане на кучета, която се обособи в градски парк “Свети Георги”. Това е второто подобно съоръжение в страната.  
- Концерт на цигуларя Васко Василев събра меломаните в Добрич през ноември. Концертът бе част от националното турне на виртуозния музикант.
-Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз – посланик на Израел посети “ВиК” ЕООД в Добрич. По време на визитата на посланика се обсъждаха възможностите за международни бизнес контакти и партньорства.
-През декември Софка Дойнова, майка на загиналата по време на пожара във влака София – Кардам Валерия Желева дари средства на учебни заведения в Добрич за закупуване на учебни помагала. Средствата са от полученото държавно обезщетение.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.