Шестима нелегални бежанци задържани в апартамент в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 21:29 10 февруари 2015
Шестима нелегални бежанци са задържани в апартамент в Добрич преди десетина дни, стана ясно вчера на брифинг в Областната дирекция на МВР. От местния пресцентър на полицията за пореден път предпочетоха да замълчат за случая и до информация за задържането на нелегалните емигранти медиите достигнаха по свои канали. Зам.-директорът на ОД на МВР Веселин Колев потвърди информацията и добави, че задържаните чужденци са сирийски граждани. Установено е и лицето, наело апартамента, в който са били настанени сирийците. Наемателят е български гражданин. Веселин Колев отказа по-подробна информация с мотива, че в момента по случая се води досъдебно производство.
600 полицаи са командировани в момента на българо-турската граница, съобщи Милен Пенев – шеф на Генерална дирекция “Гранична полиция” в МВР. Той поясни, че униформените са основно от областите Бургас, Ямбол и Хасково. Преустановява се практиката да се командироват служители от други областни дирекции, те ще останат по домовете си и ще насочат усилията си за противодействие на битовата престъпност, каза Милен Пенев.
Имаме основание да очакваме, че със затоплянето на времето миграционния натиск по българо-турската граница ще се увеличи.
Както и досега, сме предвидили вероятността нелегални емигранти да се опитват да преминат по море, предимно с яхти и гемии от турска територия, през български териториални води в посока Румъния. Взели сме мерки за увеличаване престоя на море на граничните кораби. Увеличава се и отдалечеността от брега, на която патрулират българските граничари. Разполагаме с добри технически възможности за наблюдение и установяване на плавателни съдове, които може да превозват нелегални емигранти. През изминалата година успешно предотвратихме няколко опита за преминаване на бежанци от арабските страни по море, каза Милен Пенев. Той добави, че граничарите работят в тясно сътрудничество с българската и турската армия, с жандармерията и бреговата охрана на южните ни съседи. ДТ
реклама
реклама