Шест са номинациите за Почетен гражданин на Добрич за 2015 г.

Крайният срок за приемане на предложенията бе 31 август

Размер на шрифта: a | a | a 19:24 31 август 2015
Остават седмици до отбелязването на празника на Добрич – 25 септември. Тогава ще бъде присъдено и званието “Почетен гражданин на Добрич” за 2015 г. Вчера изтече крайният срок, в който се приемаха предложения за носители на приза. Номинациите са общо 6, съобщават от Община Добрич. Сред тях е и предложението “Почетен гражданин на Добрич” за тази година да стане зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар Кристалина Георгиева. Вносители на предложението са кмета на Добрич Детелина Николова и д-р Артюн Еринозов. Основният мотив за номинацията им е безпорния принос на Кристалина Георгиева за развитието на Европейския съюз и на България. Освен професионалните й постижения се изтъква, че Кристалина Георгиева е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Попхристович Кършовски – една от емблематичните фигури на Българското възраждане и един от строителите на съвременна България, пише в предложението за номинация. Като мотив тя да бъде почетен гражданин на Добрич за тази година се изтъква и нейната подкрепа през юни 2014 г., когато Добрич бе сполетян от наводнение.
Сред останалите номинации за носители на званието е музиканта и педагога проф. д-р Пламен Арабов, който е родом от Добрич, но живее в Пловдив. Той е предложен за носител на званието от детски хор “Маестро Захари Медникаров”, Дамска хорова формация “Мистика” с диригент Росица Дурмушлийска и от колектива на “СОУ “Св. Климент Охридски”.
Още едно име от музикалните среди е сред номинираните – оперната певица Константина Петкова, която по време на професионалната си кариера е обиколила световните сцени, прославяйки добруджанския край. Тя е родена през 1937 г. в село Пчеларово, а сега живее в Добрич. Константина Петкова е предложена за носител на званиято от Атанас Пеев - почетен гражданин на Добрич и председател на Дружество на краеведите “Отец Павел Атанасов” и на клуб “Родознание” в Добрич.
Музикална организация е вносител на предложението почетен гражданин на Добрич да стане народната певица Калинка Вълчева, наричана още Славея на Добруджа.  
На инициативен комитет е номинацията за “Почетен гражданин на Добрич” за 2015 г. на Димитър Галмадиев – заслужил майстор на спорта по радио-технически спортове, носител на 24 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медали от национални и международни състезания. Той е роден през 1934 г. в град Добрич и сега продължава да предава своите знания и умения на младите таланти.  
Инициативен комитет от здравни работници от Добрич предлага носител на званието “Почетен гражданин на Добрич” за 2015 г. да бъде д-р Иван Аврамов – лекар и писател. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.