Шедьоври на Дечко Узунов са подредени в Художествената галерия

Размер на шрифта: a | a | a 21:19 10 април 2014
Автор: Ана Иванова
Изложба ,,115 рисунки от ателието на Дечко Узунов” беше открита вчера в Художествената галерия. Експозицията е посветена на 115 години от рождението на един от най-големите български художници – Дечко Узунов. Идеята на изложбата е да представи голямото богатство от стилови направления, в които творецът е разкривал своето отношение към света, коментира куратора на експозицята Ирина Аврамова. Според нея великият художник е вложил много любов в своите картини и всяка една от тях отразява частица от същността му.
Изложбата срещна добруджанци с красотата и величието на българското изкуство и ги потопи във ферия от цветове и образи. Чрез картините на талантливия творец жителите на нашия град имаха възможността да се докоснат до силата и красотата на извечния български дух.
Двете зали, изпълнени с произведенията на художника отразяваха различни периоди от живота му.
Чрез изложбата имаме за цел да отбележим достойно мястото и залугите на българския творец към световната цивилизация, коментира  Боряна Павлова - директор на Галерия-музей „Дечко Учунов„ в София.
Тя не пропусна да припомни, че през 1999 г. Дечко Узунов е обявен от ЮНЕСКО за Световна личност на годината по повод – 100 годишнината от рождението му. Според нея изложбата е начин да покажем преклонението и възхищението си към един велик българин, съхранил и обогатявал българското творчесто години наред.
Картините на талантливия художник ще бъдат изложени в галерията до 8 май.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.