Проф. Иван Станков, Живко Мартинов, областният управител д-р Маргарита Новоселска, Румен Иванов, Валентин Николов и проф. Светла Бъчварова.

Сериозно добруджанското лоби е сформирано в Народното събрание

увериха петима от шестте добрички депутати след първата си среща с областния управител и кметове на общини в Добричка област

Размер на шрифта: a | a | a 20:23 19 януари 2015
Работна среща на народните представители от Осми Добрички многомандатен избирателен район, кметове на Общини, областния управител д-р Маргарита Новоселска и заместниците й Ивайло Манушев и Йордан Йорданов се проведе вчера. Присъстваха пет от шестимата избрани в Добричка област депутати – Румен Иванов и Живко Мартинов /ГЕРБ/, проф. Иван Станков /АБВ/, Валентин Николов /Патриотичен фронт/, Светла Бъчварова /БСП/. Единственият отсъстващ депутат бе Рушен Риза от ДПС. Той отсъства от работна среща, посветена на проблемите в региона за втори пореден път, след като на 1 декември 2014 г. не уважи поканата на кмета на Добрич Детелина Николова. С поведението си Рушен Риза явно демонстрира неглижиране на едно от основните си задължения като депутат – да работи за развитието на избирателния си район. Явно избранникът на ДПС не се вълнува толкова от проблемите на избирателите си, разчитайки на капсулирания етнически вот, който изпраща в Народното събрание всеки, спуснат от партийната централа за водач на листа в Добрич.
Темата на вчерашната работна среща, бе „Партньорството между властите - в полза на хората от област Добрич". За да бъде 2015 година по-добра и успешна, да започнат да се решават натрупаните в региона проблеми, от особена важност е доброто сътрудничество и конструктивният диалог между институциите; между законодателната, изпълнителната и местната власт. Ползотворното взаимодействие ще улесни осъществяването на секторните политики на българското правителство, и ще направи по- ефективни и резултатни съвместните действия в полза на добруджанци, подчерта областният управител д-р Маргарита Новоселска.     В своите експозета кметовете маркираха основни въпроси и проблеми, стоящи пред техните общини, решаването на които изисква съдействие от народните представители.
За истински закон за местното самоуправление, който да гарантира силна политика на местно ниво, отправи послание към депутатите Детелина Николова. Тя поиска законодателен баланс, като държавата поеме част от финансовите ангажименти на общините. Трябва да се даде възможност на общините да ползват нисколихвени кредити от фонд "Флаг", настоява кметът на Добрич. Според нея предстои сериозна работа за успешно реализиране на мащабния проект за саниране на панелните блокове. Сред засегнатите от Детелина Николова теми бе тежкото състояние на ВиК-Добрич и пътищата за излизане на водното дружество от сегашната ситуация.
На срещата бяха поставени и въпроси, които са от компетенциите на изпълнителната власт. Според Румен Иванов това е съвсем логично, защото народните представители са връзката между местната и централната изпълнителна власт и част от задълженията им е да лобират пред държавните институции за решаване на проблемите в избирателните си райони.
Макар и в опозиция, ние сме готови да подкрепим всяко разумно решение на управляващите, включително и по теми, касаещи Добричка област, декларира Светла Бъчварова. Тя изрази надежда, че избраните в нашия район депутати ще работят в една посока.
Депутатите от Добричка област имат отлична комуникация помежду си, регионът може да разчита на сериозно лоби в Народното събрание, вече започваме да работим и по конкретни теми, отбеляза проф. Иван Станков. В областта е много силно застъпено производството на зърнени и маслодайни култури, но в животновъдството има сериозно отстъпление и трябват спешни мерки за неговото съживяване. В новата програма за развитие на селските райони е обърнато внимание и на дребните производители. Предвижда се за субсидии да могат да кандидатстват и стопани с по 1-2 крави или 10 овце, за които еврофондовете досега бяха недостъпни. В новата селска европрограма са предвидени и мерки за подпомагане на млади фермери, стартиращи стопанства и предприятия на дребни земеделски производители. Подготвя се и национална стратегия за селските райони, като очакваният резултат от нейното реализиране е съживяване на българското село, коментира проф. Станков.   
На вчерашната среща кметове на добруджански общини не са поставили въпроса за добива на въглищен и шистов газ. Мораториумът за проучване и добив по метода на хидравлично разбиване е в сила и няма никакви основания за притеснения в тази посока. Единствено една депутатка от Атака си позволява да си прави евтин политически пи-ар, създавайки негативни нагласи в обществото, при това напълно необосновано, коментира Живко Мартинов.
Засегната е била и темата с водния цикъл на Добрич. За съжаление проектът бе провален при управлението на кабинета Орешарски и сега се налага да започваме от начало. По новите изисквания ползватели са не общините, а асоциациите по ВиК и това означава, че ще трябва да се прави напълно нова процедура за кандидатстване и реализиране на проекта, коментира Румен Иванов.
Всички народни представители изразиха удовлетворение от проведения конструктивен разговор и заявиха готовност да работят в сътрудничество за решаване на проблемите в областта. Прословутото добричко лоби в този парламент има шанс да стане реалност, заявиха петимата присъствали на вчерашната среща депутати. Румен Иванов посочи, че среща в подобен формат не е провеждана от 2009 г. насам. Добричка област има потенциал за развитие и възможностите трябва да се използват максимално, убедени са петимата народни представители. Всички декларираха намерение тези работни срещи да станат обичайна практика и да се провеждат на всеки 2-3 месеца.

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.