Атанас и Живка Димови разглеждат вестника заедно с внуците си Юлиян и Мартина Миткови

Семейство от Добрич съхранява като реликва вестник от 1940 година

Размер на шрифта: a | a | a 19:43 24 септември 2015
Юбилейният брой 100 на вестник “Аз знам всичко” от 17 септември се съхранява като реликва в семейството на Атанас и Живка Димови от Добрич. За добруджанската фамилия вестникът е ценен, заради снимката на цар Борис Трети на последна страница. Държавникът е сниман със съпругата си Йоанна и децата си Симеон Втори и Мария-Луиза по време на тържествата в София на 8 септември 1940 г. Тогава владетелят приема овациите на признателния народ след сключването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Текстът под фотографията гласи: “Последната снимка на царското семейство, направена на 8 септември по време на тържествата по случай освобождението на Добруджа. По лицата на височайшите родители и техните деца личат непринудени усмивки, с които те посрещат акламациите на народа”.
Вестник “Аз знам всичко” съдържа пъстра палитра от всякакъв род новини и забавни четива от целия свят. На първа страница е публикувана снимка – отражение на бушуващата по това време Втора световна война. На нея можем да видим въздушна атака на немския бомбардировач “Щука” над английската столица Лондон. На вътрешните страници е публикувана фотография на реч на Адолф Хитлер пред Райхстага. Фюрерът на нацистка Германия откриваме и на снимка на стр. 11, където Хитлер е заедно с райхсмаршал Херман Гьоринг и фелдмаршалите Кисерлинг, Шпирле и Милк.
Наред със сериозната тематика, вестник “Аз знам всичко” залага и на занимателните четива. Тогавашният читател е бил осведомен за откриването на ново дивашко племе в Бразилия и за милионното наследство на зулуския крал, научава кога е бил чут първия топовен гърмеж и за използването на лъва като домашно животно в Африка.  Още преди 75 години е била актуална темата и за мотор, който се движи от слънцето.
Атанас Димов няма спомен как ценният вестник се е появил в роднините му. Знае само, че го е получил от чичо си Димо Атанасов. Ценното се издание се предава от три поколения в рода на Атанас Димов. То ще бъде наследено от неговите внуци.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.