Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова:

Сегашното ръководство на ВиК-Добрич постига резултати и е некоректно да се обвинява за състоянието на дружеството

Полагат се усилия за стабилизация на добричкия воден оператор

Размер на шрифта: a | a | a 18:28 07 февруари 2018
Автор: ДТ
Сегашното ръководство на ВиК – Добрич показва добри резултати. За първи път от години дружеството има положителен финансов резултат за деветмесечието. Постигнати са редица споразумения с кредитори за разсрочване на стари задължения, включително на лихвите по тях, което дава глътка въздух и позволява по-структурирана оперативна работа. Това заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Магически решения няма. Стабилизацията на дружеството ще е дълъг и труден процес, защото трябва да се преодолеят проблеми, трупани поне десетилетие. Некоректно е вината за тежкото състояние на ВиК да се прехвърля върху сегашното ръководство, както се правят опити подобна теза да да се насади в публичното пространство, категорична бе Малина Крумова. Тя попита какво е направил предишният управител на водното дружество за решаване на проблемите, които той свежда единствено до старите тръби с лошо качество, които водят до големи водозагуби. Очаквам процесът на стабилизация да е успешен. Ако стабилизираме дружеството и то спре да трупа нови загуби, ще има възможност да се търси финансов ресурс от банки или други кредитни институции, дори и държавен заем, който може да е безлихвен. Няма как за месеци да се изчистят огромните натрупани задължения в размер на над 32 милиона лева. Проблемите във водния оператор в Добрич са се развивали в продължение на поне 10 години. Една от основните причини за лошото финансово състояние на ВиК – Добрич са огромните разходи за електричество, тъй като водата в Добричка област се добива по помпажен способ. Разходите на водния оператор за ток не могат да бъдат покрити от приходите на дружеството. Проблеми има и със събираемостта и със състоянието на водоснабдителната мрежа. Първата задача на новото ръководство бе да постигне положителен финансов резултат и то работи активно в тази насока. Полагат се и необходимите усилия за повишаване на събираемостта. През лятото са проведени редица акции за установяване на кражби и преустановяване на неправомерно използване на вода.
Подмяната на амортизираните тръби ще доведе до намаляване на течовете, по-малко авари и съответно по-ниски загуби на вода и това също ще допринесе за стабилизация на ВиК. Малина Крумова припомни, че Община Добрич изпълнява голям проект за подмяна на водоснабдителната мрежа в града, който е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“.
Подготвя се и регионално прединвестиционно проучване за област Добрич, което ще концентрира инвестициите. Тези два проекта ще осигурят инвестицията, която е необходима, за да се намали съществено загубата на вода от течове и аварии в града. 
Заместник-министърът коментира, че през 2016 г. при старото ръководство бизнес планът на ВиК Добрич е предвиждал цена от 2,41 лв. за доставяне на вода. В коригирания бизнес план тази цена е намалена с 40 ст.
Малина Крумова припомни, че за 13 февруари в Добрич е насрочено обществено обсъждане на проблемите във водното дружество. На срещата гражданите ще получат точна и коректна информация за състоянието на “ВиК-Добрич” АД и усилията, които се полагат за стабилизирането на оператора. Заместник-министърът също се очаква да присъства на срещата в Добрич идния вторник. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.