Със 101 балона деца подкрепиха връстници, лишени от родителска грижа

Размер на шрифта: a | a | a 19:23 09 ноември 2014
Автор: Ана Иванова
101 разноцветни балона изпъстриха небето над Добрич на 7 ноември, в знак за подкрепа на децата, лишени от родителска грижа. По този начин малчугани от нашия град заявиха своята съпричастност с връстниците си, живеещи зад стените на домове за сираци. Поводът за инициативата е предстоящото напускане на тези институции и осигуряването за изоставените деца на социални услуги в среда, близка до семейната. Нетрадиционното събитие бе посветено на 25 годишнината от падането на Берлинската стена. Организатори бяха фондация  Лумос, заедно с Община Добрич, Дирекция „Социално подпомагане", Фондация „Ръка за помощ". Открита бе и изложба д рисунки на малките възпитаници на детска градина ,, Надежда”.  Деца от Добрич пуснаха в небето стотици балони, чийто брой бе равен на този на децата, живеещи в домовете за сираци.
Вярваме и се надяваме, че до края на 2015 година вече няма да има деца, които да са лишени от собствен дом и семейство, посочи Снежана Ванкова – представител на фондация Лумос за Добрич. Според нея през последните четири години около 50 малчугани са изведени от институциите и са намерили своята стряха, където се чувстват обичани и обгрижвани. Снежана Ванкова сподели още, че от домовете сравнително бързо се извеждат децата, които лесно могат да бъдат върнати в семействата си или да бъдат осиновени. В институциите остават само малчуганите, които са най-уязвими, посочи още тя. Представителката на ,,Лумос” припомни, че в Добрич са изградени още четири Центъра за настаняване от семеен тип. Създадено е и Защитено жилище в община Крушари, което ще приеме младежи от 1-ви декември тази година.
В събитието се включиха малчугани от 2-ри Д клас на Хуманитарна гимназия "Св. Св.„Кирил и Методий“ и 4-ти Г клас на СОУ „Димитър Талев“ в Добрич. Малките сръчковци не пропуснаха да се похвалят с изработените от тях картички на тема ,, Няма по-хубаво от дома”, а летящите балони  изпълниха с много усмивки и глъч двора на детската градина.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.