Съдилищата в Добрич отварят вратите си за Денят на Конституцията

Размер на шрифта: a | a | a 19:20 14 април 2015
Ден на отворените врати организират днес в Окръжния и Районния съд в Добрич. Поводът за инициативата е Денят на Българската Конституция /16 април/. Целта е да се повиши правната култура на гражданите, да се осигури по-голяма достъпност и информираност на обществото за работата на съда; да се увеличи общественото доверие в съдебната система.  Гражданите могат да се запознаят с дейността на двете съдилища от 9 до 14 ч. Желаещите могат да посетят деловодствата, да наблюдават процеса на предоставяне на съдебно-административни услуги, да получат информация за спецификата на работата в различните звена, както и за правилата за поведение в съда.
Ученици от ПМГ “Иван Вазов” ще посетят Съдебната палата в Деня на отворените врати. Административният ръководител на Районен съд Добрич съдия Анна Великова ще запознае учениците със структурата и функциите на съдилището. Съдия Соня Дженкова от Гражданско отделение ще им разясни особеностите на етапите на съдебния процес; ролята на съдията; правата и задълженията на участниците в делата. Учениците ще вземат участие в симулативен наказателен процес. Той ще бъде ръководен от преподавателя по „Етика и право” в ПМГ „Иван Вазов” Христанка Славова и със съдействието на съдиите Мариана Момчева и Минка Кирчева от Наказателно отделение при Районен съд Добрич. Учениците ще посетят служба „Регистратура”, “Бюро съдимост” и деловодствата на Гражданско и Наказателно отделение, както и Съдебно – изпълнителна служба, където съдебният администратор Албена Димитрова ще им разясни административните функции на отделните звена на съда.
Ученици от гимназиалните  класове на СОУ „Св. Климент Охридски” ще се запознаят с престъпността сред непълнолетните. Те ще гостуват в Съдебната палата за деня на отворените врати. С противообществените прояви на малолетните и непълнолетните подрастващите ще бъдат запознати от съдия Калиптен Алид и окръжният прокурор на Добрич – Пламен Николов. В следобедните часове магистратите ще приемат  ученици от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий”. Те ще присъстват на лекция относно структурата и функциите на съдебната система в Република България. Лектор ще бъде окръжният съдия Георги Павлов. От 14:30ч. в присъствието на представители на местните медии ще бъде реализирана демонстрация на разпределение на граждански и търговски дела посредством специализираната програма, въведена от Висшия съдебен съвет за случаен избор на съдия-докладчик. Демонстрацията ще бъде извършена от административния ръководител – председател на Окръжен съд – Добрич Галатея Ханджиева за гражданските дела и зам. председателя Адриана Панайотова – за търговските дела.
През целия ден на видеодисплей, разположен в Съдебната палата  ще тече презентация, която ще запознава посетителите в деня на отворените врати с цялостната структура на съдебната система и българското правораздаване.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.