Съдят двама за причинена тежка телесна повреда с последвала смърт

Размер на шрифта: a | a | a 18:22 25 юни 2013
Окръжен съд–Добрич даде вчера ход на наказателното дело срещу 29-годишния Ивайло Р. П. от  Перник и Васил Л. Г. от София. Двамата са подсъдими, за това, че на 29 август 2011 г. в землището на каварненското село Камен бряг, умишлено са нанесли на младеж от Нова Загора тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, обусловено от тежка закрита черепно-мозъчна травма с контузия на мозъка и мозъчния ствол, кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка и под меките мозъчни обвивки, както и двустранна огнищна бронхопневмония, развила се в резултат на контузия на десен бял дроб, вследствие на което по непредпазливост причинили смъртта му, която е настъпила на 8 септември 2011 г. във Варна.
Окръжен съд–Добрич, конституира като граждански ищец и частен обвинител по делото майката на пострадалия и допусна за съвместно разглеждане предявения от нея граждански иск в размер на 200 000 лв. Като частен обвинител бе конституиран братът на пострадалия.
Ивайло П. и Васил Г. не се признаха за виновни пред съда, но дадоха обяснения за случилото се.
Според обвинителния акт двамата подсъдими и техни приятели били на технофестивал в Камен бряг, като част от компанията нощувала на палатки. Пострадалият бил разположил палатката си в близост до компанията. Той бил употребил алкохол. Около 15 ч. той се спречкал с другите младежи и започнал да хвърля по тях камъни и празна бутилка от минерална вода. Ивайло П. го попитал какво иска, а пострадалият се ядосал и започнал да го псува. Двамата се сдърпали, но били разтървани от останалите в компанията, като Васил Г. го бутнал към неговата палатка. Младежът от Нова Загора хвърлил голям камък към двамата подсъдими и разправията се подновила, като си разменили удари. Понасяйки удари в главата и по тялото си, пострадалият се претъркалял до палатката си и останал да лежи на няколко метра от нея. В това време две момичета от компанията довели двама униформени. Единият се приближил до лежащия по гръб на земята младеж и видял, че той е със затворени очи, а по носа му имало кръв. Полицаят го побутнал, но момчето реагирало едва на шестия път, седнало и напсувало полицаите. От него се носел силен мирис на алкохол. Служителят на реда го попитал за името му, но пострадалият промърморил нещо неразбираемо, посочил хората от другите палатки, изправил се и отишъл до своята, пъхнал си главата вътре и се завил с част от платнището. Полицаите преценили, че той е в нетрезво състояние, предупредили останалите да не го закачат, а да го оставят да се наспи, и си тръгнали.
Прокуратурата посочва, че след десетина минути пострадалият станал и се отправил към близката сцена, като се олюлявал по пътя. Близо до сцената той паднал и бил намерен в безпомощно състояние първо от френски гражданин, после от българин, които поотделно се обадили на телефон 112. На местопроизшествието пристигнал екип на Спешна помощ–Каварна. Лекарят установил, че младежът не е в съзнание и няма белези от външни наранявания по тялото му. Пострадалият бил отведен първо в МБАЛ–Добрич, а след това транспортиран в МБАЛ „Св. Анна”-Варна. Там му била направена спешна неврохирургична операция за отстраняване на хематом под твърдата мозъчна обвивка. Въпреки положените усилия, на 8 септември 2011 г. той починал, без да дойде в съзнание.
Съдът разпита вчера явилите се в съдебното заседание 9 свидетели и 15 вещи лица, изготвили съдебно-химическа експертиза, комплексна съдебно-медицинска експертиза на трупа на пострадалия, комплексна техническа и преводаческа експертиза за получените на телефон 112 сигнали за инцидента и съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на двамата подсъдими. По искане на адвокатите им съдът допусна да бъде изготвена нова съдебно-техническа и преводаческа експертиза за точните часове, съдържанието и технически данни за тези обажданията.
Делото е отложено за 23 септември 2013 г. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.