Тържествата ще започнат с традиционното общоградско поклонение пред паметника на Цимерман

Възстановчиците от РК “46-ти пехотен Добрички полк” активно развиват конната езда като елемент от военноисторическата реконструкция.

Събитията отпреди 140 години оживяват в центъра на Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:46 25 януари 2018
Автор: Пламен Николов
140-годишнината от Освобождението на Добрич от турско робство ще бъде тържествено отбелязана от жители и гости на града ни утре. Кулминацията на тържествата ще бъде възстановката, организирана от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. В центъра на Добрич ще оживеят събитията отпреди 140 години. Възстановчици от цялата страна ще пресъздадат посрещането на руските войски в освободения Хаджиоглу Пазарджик”. 
Възстановката ще започне в 11:30 ч. от “Стара къща”. Конен казашки разезд ще влезе първи в напуснатия от турските войски град. След като разузнаването донесе, че турци в града няма, в тържествен строй по централните добрички улици ще минат различни видове и родове войски от Руската имперска армия начело с командващия генерал. Възстановчиците от РК “46-ти пехотен Добрички полк” ще се превъплътят в казашката кавалерия. Униформата и снаряжението на Кубанското казачество бе въведено в българската военноисторическа реконструкция именно благодарение на добричкия клуб. 46-ти пехотен Добрички полк е и единственият в страната, който развива конната езда като елемент от военноисторическата реконструкция. Публиката ще види части от руската линейна пехота, артилерийски разчет с оръдие и възстановена по оригинални скици и рисунки оръдейна ракла. Пред храм “Свети Георги” войските ще бъдат посрещнати с хляб и сол от местното българско население, което ще бъде пресъздадено от възстановчици, самодейци и децата от читалище “Български искрици” – колективен член на РК “46-ти пехотен Добрички полк”. След това участниците във възстановката ще преминат по бул. “25-ти септември” до пл. “Свобода”, където ще се проведе военен ритуал. Участниците ще бъдат в униформи, ушити в пълно съответствие с оригиналите, със снаряжение, също съобразено с автентичните образци, ще са въоръжени с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Руско-турската освободителна война.
През януари 1878 г. Долнодунавският отряд на генерал Аполон Ернестович Цимерман получава заповед да прекъсне връзката между Варна, Шумен и Разград и да се присъедини към войските на ген. Делингсхаузен, които настъпват към Бургас. В средата на януари руските войски водят боеве край Хаджиоглу Пазарджик с редовни части на турската армия. В града е разположена 15-хилядна войска от египетския корпус на принц Хасан с 42 оръдия и 2-хилядна башибозушка орда.
След успешните за русите боеве около града, турците запалват няколко сгради /сред които и една от църквите/, кладат огньове и се изтеглят в посока Варна. Радостното мирно население посреща своите освободители – именно този вълнуващ момент ще бъде пресъздаден в Добрич утре. Във възстановката ще се включат Регионалните клубове на НД “Традиция” в Панагюрище, Велики Преслав, Априлци-Троян, Варна, Силистра, Шумен, Клуб „Миноносец „Дръзки“ – Варна.
Честванията на 140-годишнината от Освобождението на Добрич от турско робство ще започнат в 10 ч. с традиционното поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на победата /известен като паметник на Цимерман/.  
Паметникът в Добрич е издигнат през 1879 г. Той е един от общо 12-те монумента в България, построени по инициатива на руския император, който след приключването на Руско-турската Освободителна война разпорежда на военния министър на Русия, на местата, където са станали най-кръвопролитните сражения, да се поставят еднакви паметници. Проектът им е дело на арх. Вокар, а издигането им – на руските инженерни войски. Монументите имат пирамидална форма, високи са около 11 метра и са изработени от камък, с мраморна украса /кръст, вензел и паметна плоча/ на лицевата страна. Издържани са в стила на типичните за тогавашна Русия мемориални военни паметници. Надписът на паметника при Добрич съобщава, че е издигнат по време на управлението на император Александър Втори в памет на воините, загинали за освобождението на града. Той съдържа също така имената на командващия Долнодунавския отряд ген.-лейтенант Аполон Ернестович Цимерман и на руските части, участвали в боевете за Добрич: Московски, Бутирски, Бородински, Рязански, Тарутински, Рижски, Белевски и Тулски пехотни полкове, Кинбурски и Белоруски хусарски (конни) полкове и 15-, 16-, 17- и 18-и казашки ескадрони. 
За желаещите да се включат в общоградското поклонение е осигурен безплатен транспорт, който ще тръгне в 9:30 ч. от Младежки дом “Захари Стоянов”. 
Община Добрич призовава гражданите през целия ден да поставят цветя на паметниците, свързани с освобождението на Добрич през 1878 година - Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк (до костницата на руските воини).
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.