Зрителите се насладиха на множество ръкопашни схватки

“Казаците” от 46-ти пехотен Добрички полк

Схватка с черкези и башибозук за освобождението на Велики Преслав

С впечатляваща и зрелищна възстановка почетоха Освобождението във Велики Преслав

В пресъздаването на събития от Освободителната война се включиха и 20 възстановчици от “46-ти пехотен добрички полк”

Размер на шрифта: a | a | a 17:07 06 март 2016
Автор: Пламен Николов
С възстановка на сраженията, водени от Източния отряд край селата Светлен и Абланово, освобождението на Търговище и Велики Преслав бе отбелязан националният празник в старата българска столица. За трета поредна година възстановчици от клубове на Национално дружество “Традиция” в цялата страна взеха участие в пресъздаването на събития от Освободителната война. Възстановката бе видяна от над 5 000 души, стекли се на площада във Велики Преслав, за да се върнат към славните и героични страници от българската история. Зрителите станаха свидетели на зрелище, каквото трудно може да се види в България. Над 120 участници, впечатляваща пиротехника, оръдейни изстрели и пукот на стотици автентични оръжия създадоха почти истинска бойна атмосфера на площада в старопрестолния град.
Тържествата започнаха с вдигане на националното знаме на площада във Велики Преслав.
Пресъздадени бяха сраженията край с. Светлен, наречени “Малката Шипка”. В дните, когато в старопланинския проход се водят епичните боеве, решили изхода на войната, частите на Източния руски отряд с командир престолонаследника Александър Александрович се сражават с корпуса на Мехмед Али паша, който се опитва да нанесе флангови удар срещу основните руски сили в Централна Северна България. На 9/21 август 1877 г. 7 табора от Ескиджумайския корпус на Хасан паша атакуват и превземат височините край Светлен.  На следващия ден русите получават подкрепления и си възвръщат загубените позиции. Отбити са 10 турски контраатаки. Турците получават подкрепления и яростно атакуват позициите на русите. Численото превъзходство на противника е огромно. В сюблимния момент на боя решителна контраатака на казаците, поведена лично от генерал-майор Николай Леонов обръща хода на сражението и турците не успяват да пробият фронта на Източния отряд. Сключено е примирие и впоследствие турските войски се изтеглят към Шумен.
Възстановката бе изключително динамична – “враждуващите армии” бяха непрекъснато в отстъпление или настъпление, като се съблюдаваше съвсем точно хода на бойните действия. Зрителите се насладиха на няколко реалистични ръкопашни схватки.
Пресъздадени бяха и безчинствата на черкези и башибозук в Търговище и освобождаването на града. В Ески джумая /Търтовище/ черкезки и башибозушки банди устройват едно от големите кланета на мирно население по време на войната. Избити са няколкостотин българи, опожарени са стотици къщи. Мародерите са прогонени от казашки отряди, които освобождават града.
В края на възстановката бе пресъздадено посрещането на освободителите във Велики Преслав, който също не е пожален от башибозуци и черкези.
Празникът на площада завърши с връчване на грамоти на участниците от кмета на Велики Преслав Александър Горчев и повишаване в чин на заслужили членове от местния Регионален клуб “Седми Преславски полк” на Национално дружество традиция. Ефрейторите Николай Сланев и Минчо Минчев получиха звание “млад сержант”, а Марин Маринов бе произведен ефрейтор. Новоприети членове на Национално дружество “Традиция” от
Велики Преслав и Добрич положиха клетва.
Във възстановката се включиха и 20 представители на Регионален клуб “46-ти пехотен добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. Основната част от добричките реконструктори участваха като казаци и турска редовна войска. Униформата на кубнаското казачество е клубна за добричките възстановчици и именно благодарение на тях тя бе въведена в българската военно-историческа реконструкция. Собственост на клуба от Добрич е и пълно копие на знамето на Лейбгвардейската Кубанска казашка сотня, ушито по оригиналния образец. Добричкият клуб е и първият, който представи на възстановки униформи на турската редовна войска модел 1876 г. За пръв път сред башибозука във Велики Преслав се появиха и арнаути, чието облекло, оборудване и снаряжение бе представено от добричлиите Диян Дечков и Велизар Панев. На кубанските казаци от “46-ти пехотен Добрички полк” отново бе поверена ключова роля във възстановката. Влагайки всичките си умения добричките възстановчици пресъздадоха решителната контраатака по време на сраженията край Светлен. Казачеството бе натоварено с основни функции и при пресъздаването на освобождението на Търговище и Велики Преслав.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.