С вълнуващ фолклорен спектакъл отбеляза юбилея си ансамбъл „Добруджа”

Признание, награди и подаръци получи юбилярът

Размер на шрифта: a | a | a 18:29 12 октомври 2014
Автор: Галина Михайлова
Празничният концерт на Професионалнен фолклорен ансамбъл „Добруджа” по повод 60 години от създаването на състава, който се състоя на 10 октомври в Драматичния театър, бе ценен подарък за всички любители на космическите български народни песни и танци. Очаквано интересът към спектакъла, подготвен с много любов от изпълнителите на ансамбъла с главен художествен ръководител Стоян Господинов, бе много голям. Именно затова по решение на Община Добрич, като организатор на проявата, юбилейният концерт ще бъде представен отново и то безплатно за добричлии. Както вече ДТ съобщи повторението на спектакъла е на 20 октомври.
Първата част на празничния концерт, изнесен на 10 октомври бе своеобразна разходка в делника и празника на добруджанеца, защото бе представено изобилие от народни песни и танци от района. На сцената оживяваха картини със сеячи и жътвари по безбрежната добруджанска шир, направата на насъщния от грижовните ръце на добруджанката и много други. След всяко едно изпълнение залата се огласяше от заслужени аплодисменти. Публиката бе също така съпричастна и се вълнуваше и през втората част от концерта, когато сцената бе превзета от фолклорни изпълнения от други етнографски райони на страната. Заслужено след многобройните участия зад граница и популярилизирането на български фолклор, както и достойното представяне на града ни по цял свят, на концерта добричкия професионален фолклорен ансамбъл посрещна многобройни гости.
За да уважат празника на ПФА „Добруджа” на изпълненията им се насладиха представители на Министерството на културата, Областната администрация в Добрич, Община Добрич и лично кмета на града Детелина Николова, ръководителите на всички професионални фолклорни ансамбли в страната, представители на Общинския съвет на Добрич, на общинските администрации в областта, ръководители на състава през годините, както и много почитатели.
Заради дългогодишната си творческата дейност, заслугите за съхраняване и популяризиране на българския фолклор и по повод юбилея, ПФА „Добруджа” получи и поредните си призове. Към колекцията си от награди и грамоти професионалния ансамбъл добавя плакети „Златен век” от Министерството на културата и „Св. Св. Кирил и Методий” от Президента на Република България. По повод 60-годишнината на ПФА „Добруджа” Община Добрич ще издаде и специална юбилейна марка. Получени бяха и многобройни поздравителни адреси.
На индивидулани награди „Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци станаха носители изпълнителите от ансамбъла Румяна Йорданова, Галин Ганев и Валентин Стоянов.
На 60-тия си рожден ден ФТА „Добруджа” получи и подаръци - дигитална уредба от сдружение „Тан Нак Ра” и дигитална камера от Община Генерал Тошево. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.