С разнообразни мероприятия отбелязват Световния ден без тютюн в Добричко

Размер на шрифта: a | a | a 18:09 28 май 2018
Автор: ДТ
Световният ден без тютюн ще бъде отбелязан и в Добричка област с разнообразни мероприятия, организирани от Регионалната здравна инспекция. Ще бъде проведена скринингова кампания за измерване на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарат Smoker lyzer. Кампанията ще обхване средните училища и професионални гимназии в Добрич, Тервел, Каварна, Ген. Тошево и с. Стефаново. Ще се проведат и интерактивни обучения с демонстрация на пушещ макет с ученици от начален и прогимназиален етап на обучението. Обучения на тема “Тютюн и сърдечни заболявания” са предвидени в гимназиите. За най-малките са осигурени образователни книжки „Ако животните можеха да говорят…“ и „Оцвети и помисли“. В клуба на непушача към ОУ “П.К. Яворов” в с. Стефаново ще бъде проведено спортно мероприятие под наслов “Аз не пуша, не пуши с мен и ти”. Наградите за победителите са осигурени от РЗИ – Добрич. В добрички електронни медии ще бъдат излъчени образователни филми, свързани с вредата от тютюнопушенето –„900 градуса“ – заснет със съдействието на Golpi-студио. Героите на филма са участници в клуб на непушача към СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Ген. Тошево и „Невидимият“ – предоставен от Министерство на здравеопазването. С медицинските специалисти от направление “Детско и училищно здравеопазване” ще бъде проведена организационно-методична среща.
В добричката Регионална здравна инспекция функционира Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене. Желаещите да спрат с вредния навик могат да  узнаят какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишвания въздух. Кабинетът е в сградата на РЗИ – ул. “Кирил и Методий” 57. Специалистите там предлагат и помощ при преодоляване на зависимостта от тютюневите изделия. 
Световният ден без тютюн по традиция се отбелязва по цялата планета на 31 май. Идеята е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и да се провеждат ефективни политики за намаляване нивата на неговото потребление. Темата за тази година, определена от Световната здравна организация е “Тютюн и сърдечни заболявания”. Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2018 г., е да се подчертаят взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и сърдечно-съдовите заболявания. В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания. По данни от проведено Национално проучване на факторите на риска за здравето, по брой на пушачите България е на второ място в ЕС след Гърция. В момента на анкетирането 37.4% от възрастното население на страната пуши цигари. Преобладаващата част от пушачите са пропушили на 16-20-годишна възраст - 59.4% от мъжете и 56.9% от жените. Немалка част - 17.7% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст. Детското пушене продължава да бъде сериозен и приоритетен проблем на общественото здравеопазване. Актуален остава въпросът за разработване и внедряване на качествено нови подходи в профилактиката на детското пушене, насочени към предотвратяване на началната – така наречена „инициална” употреба на цигари или максимално отлагане на пропушването. 
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.