На деца бе възложена задачата да демонстрират възможностите на новата велосипедна система.

Кметът на Добрич Детелина Николова преряза лентата на обновената къща музей “Йордан Йовков”.
Снимка: Григор Маринов

С обновени музейни обекти привличат туристи в Добрич

Отчитат интерес към новата велосипедна система

Размер на шрифта: a | a | a 19:17 02 септември 2013
Автор: Галина Михайлова
Реставрирани културни паметници, създаден тематичен туристически продукт и условия за привличане на повече туристи – това са само част от постигнатите резултати чрез поредния реализиран от Община Добрич проект. С финализирането на проекта “Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” се поставя началото на един нов туристически облик на нашия град. Това каза на заключителната пресконференция по проекта кметът на Добрич Детелина Николова.
“Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” е поредният проект на Община Добрич, финансиран по Оперативната програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. Общата му стойност е над 3,6 млн. лв., като участието на Община Добрич е в рамер на 42 000 лв., припомни при представянето на дейностите по проекта зам.-кметът на Общината Надежда Петкова. Благодарение на осигурените евросредства с обновени фасади, вътрешно оформление, прилежащи площи и са снабдени с нова техника и обурудване къща музей „Йордан Йовков", Музея за нова и най-нова история в парка, Етнографската къща, Дом-паметник „Йордан Йовков" и Музей с експозиция „Археология на Добруджа". Благоустроени бяха и пространства в АЕМО “Стария Добрич”.
По проекта е обезпечено финансово обучение за екскурзоводи, което са преминали работещи в реконструираните и реставрирани обекти.
Пред присъстващите на заключитеното събитие бе представена и осигурената по “Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” велосипедна система. Тя включва 30 велосипеда, разположени на 5 велостоянки в Добрич. Идеята е туристите да се възползват от екологичния транспорт, за да разгледат музейните обекти и забележителностите на Добрич. Велосипедите могат да се използват и от добричлии, които вместо обществен транспорт или автомобил, могат да предпочетат екотранспорта в рамките на града. Гражданите прояват голям интерес към новата придобивка. Системата вече функционира и е в тестов период. Около десетина добричлии вече са наемали велосипеди, а част от тях и по повече от един път. Все още не е уточнена окончателната цена за услугата, стана ясно на пресконференцията. Към момента наемането на велосипед за 30 минути струва 1,50 лв. Предлага се и месечен абонамент на стойност 7,50 лв., който включва и допълнителни финансови облекчения. Тепърва обаче предстои да се уточнят крайните тарифи, както и къде добричлии ще могат да си направят абонамента. Задачата да демонстрират начина на използване на системата чрез велосипеден тур по част от реконструраните музейни обекти бе възложена на деца от Добрич.
Обновеният туристически продукт, свързан с емблематичния певец на Добруджа Йордан Йовков, бе открит официално от кмета на Добрич Детелина Николова, която преряза лентата на къщата музей на писателя. Акцент в този обект е и статуята на йовковия герой Люцкан, която посреща посетителите на музея.


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.