С над 1 млн. лв. санират изцяло читалище “Йордан Йовков”

Приканват добричлии да помогнат, като се включат в дарителска кампания

Размер на шрифта: a | a | a 20:14 17 септември 2013
Автор: Галина Михайлова
С реализацията на мащабен проект се заема настоятелството на читалище “Йордан Йовков” в Добрич. Идеята е дълголетната културна и образователна емблема на областния град да придобие съвсем нов облик. Проектът е на стойност 1 112 000 лв. Изключвайки съфинансирането от страна на читалището, сумата от 945 000 лв. се осигуряват по Националната схема за зелени инвестиции към Национален доверителен Еко Фонд. Целта на проекта е да се извърши пълно саниране на сградата, съобщи председателят на читалищното настоятелство Юлия Стаматова. Тя заяви, че вече имат предварително одобрение за финансиране на проекта и предстои то да се официализира на сесия на фонда на 22 септември.
До момента са извършвани само частични ремонти, след които не се усещат сериозни икономии в месечните разходи на читалището. Затова настоятелството си постави за цел да осъществи подобен мащабен проект. Многократно е сигнализирано, че състоянието на сградата създава потенциална опасност за работещите в нея и за преминаващите край читалището, поясни Юлия Стаматова.
Оказва се, че читалище “Йордан Йовков” в Добрич е най-голямото като разгърната площ в България. 1498 кв. м. е застроената, а 4 467 кв. м. е разгърната площ на читалищната сграда. Сред енергийните мерки, които ще се реализират по проекта са топлинно изолиране на всички външни стени, покриви, подове, подмяна на външната дограма и осъвременяване на отоплителната инсталация. Предвижда се да бъдат изцяло реновирани всички зали в читалището.
С извършването на тези дейности се очаква да бъдат спестени 489 504 киловата ел. енергия или 65% от годишния разход на енергия на читалището. Положително ще се отрази на размера на месечните разходи и факта, че от 1 септември читалище "Йордан Йовков" е с нов доставчик на ел. енергия. След прекъсване на отношенията с “Енерго-Про” и сключването на договор със софийска фирма се предполага, че месечния разход за ток ще намалее драстично.
Не е за подценяване и социалния ефект от реализацията на проекта – развитие на дейностите в читалището и създаване на комфортна обстановка, както за работещите в културното ведомство, така и за посетителите.
Но разходите, които читалище “Йордан Йовков” ще направи за изготвяне на енергиен одит, работно проектиране, апликационна форма, тръжни документи и други услуги не се възстановяват от Фонда. Затова се слага началото на мащабна дарителска кампания. В рамките на тази кампания на 18 октомври ще се състои благотворителна вечер с програма подготвена от възпитаниците на школи и състави от читалището. От настоятелството се надяват на призива за финансова помощ да реагират представители на бизнеса и граждани.  Подкрепа очакваме и от ресорното министерство и Община Добрич, добави председателят на читалищното настоятелство.
Паралелно се работи и по друго проектопредложение, с което предстои да се кандидатсва за финансиране. То включва цялостна климатизация и и оборудване на трите зали, добави Юлия Стаматова.
Очаква се ремонтните дейности по мащабния проект за саниране на сградата да стартират на 1 май догодина и да приключат на 30 септември 2014 г.
Активно се работи и върху обогатяване на палитрата от дейности, с които могат да се привлекат младите хора в Добрич. Освен възможността да участват в школи, състави или курсове, интерес сред младежите ще предизвика и разкриването на кино от веригата “Арена” в читалищата сграда, поясниха още от настоятелството.  
Около 10 000 малки и големи граждани на Добрич обслужва годишно читалище “Йордан Йовков”. Културно-образователният център е с над 140-годишна история.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.