С над 1 млн. лв. санират изцяло читалище “Йордан Йовков”

Приканват добричлии да помогнат, като се включат в дарителска кампания

Размер на шрифта: a | a | a 20:14 17 септември 2013
Автор: Галина Михайлова
С реализацията на мащабен проект се заема настоятелството на читалище “Йордан Йовков” в Добрич. Идеята е дълголетната културна и образователна емблема на областния град да придобие съвсем нов облик. Проектът е на стойност 1 112 000 лв. Изключвайки съфинансирането от страна на читалището, сумата от 945 000 лв. се осигуряват по Националната схема за зелени инвестиции към Национален доверителен Еко Фонд. Целта на проекта е да се извърши пълно саниране на сградата, съобщи председателят на читалищното настоятелство Юлия Стаматова. Тя заяви, че вече имат предварително одобрение за финансиране на проекта и предстои то да се официализира на сесия на фонда на 22 септември.
До момента са извършвани само частични ремонти, след които не се усещат сериозни икономии в месечните разходи на читалището. Затова настоятелството си постави за цел да осъществи подобен мащабен проект. Многократно е сигнализирано, че състоянието на сградата създава потенциална опасност за работещите в нея и за преминаващите край читалището, поясни Юлия Стаматова.
Оказва се, че читалище “Йордан Йовков” в Добрич е най-голямото като разгърната площ в България. 1498 кв. м. е застроената, а 4 467 кв. м. е разгърната площ на читалищната сграда. Сред енергийните мерки, които ще се реализират по проекта са топлинно изолиране на всички външни стени, покриви, подове, подмяна на външната дограма и осъвременяване на отоплителната инсталация. Предвижда се да бъдат изцяло реновирани всички зали в читалището.
С извършването на тези дейности се очаква да бъдат спестени 489 504 киловата ел. енергия или 65% от годишния разход на енергия на читалището. Положително ще се отрази на размера на месечните разходи и факта, че от 1 септември читалище "Йордан Йовков" е с нов доставчик на ел. енергия. След прекъсване на отношенията с “Енерго-Про” и сключването на договор със софийска фирма се предполага, че месечния разход за ток ще намалее драстично.
Не е за подценяване и социалния ефект от реализацията на проекта – развитие на дейностите в читалището и създаване на комфортна обстановка, както за работещите в културното ведомство, така и за посетителите.
Но разходите, които читалище “Йордан Йовков” ще направи за изготвяне на енергиен одит, работно проектиране, апликационна форма, тръжни документи и други услуги не се възстановяват от Фонда. Затова се слага началото на мащабна дарителска кампания. В рамките на тази кампания на 18 октомври ще се състои благотворителна вечер с програма подготвена от възпитаниците на школи и състави от читалището. От настоятелството се надяват на призива за финансова помощ да реагират представители на бизнеса и граждани.  Подкрепа очакваме и от ресорното министерство и Община Добрич, добави председателят на читалищното настоятелство.
Паралелно се работи и по друго проектопредложение, с което предстои да се кандидатсва за финансиране. То включва цялостна климатизация и и оборудване на трите зали, добави Юлия Стаматова.
Очаква се ремонтните дейности по мащабния проект за саниране на сградата да стартират на 1 май догодина и да приключат на 30 септември 2014 г.
Активно се работи и върху обогатяване на палитрата от дейности, с които могат да се привлекат младите хора в Добрич. Освен възможността да участват в школи, състави или курсове, интерес сред младежите ще предизвика и разкриването на кино от веригата “Арена” в читалищата сграда, поясниха още от настоятелството.  
Около 10 000 малки и големи граждани на Добрич обслужва годишно читалище “Йордан Йовков”. Културно-образователният център е с над 140-годишна история.

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.