С международен исторически фестивал отбелязваме вековния юбилей от Добричката епопея

Размер на шрифта: a | a | a 18:27 02 август 2016
Автор: ДТ

Международен военноисторически фестивал, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея ще се проведе в края на август в Добрич. Организатори са Община град Добрич и Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. За пръв път в България ще се проведе толкова мащабно военно-историческо събитие. Граждани и гости на Добрич ще имат уникалната възможност в два последователни дни да се върнат век назад във времето и да съпреживеят едно от най-знаменателните събития в добруджанската история – походът на Трета българска армия за освобождение на Добруджа от румънска окупация. Вече е известна и програмата на фестивала, който ще се проведе на 27 и 28 август. В него ще вземат участие над 100 реконструктори от 6 държави – България, Русия, Украйна, Израел, Латвия и Естония. Разходката във времето ще започне в 10 ч. на 27 август, когато вратите на бившия полигон на 45-а механизирана бригада /старите казарми до ЖП гара “Юг”/ ще бъдат отворени за зрителите. Те ще могат да разгледат униформи, снаряжение, оръжия и предмети от войнишкия бит на българската, руската и румънската армия през Първата световна война. Интерактивните площадки ще бъдат достъпни за всеки посетител. Зрителите ще могат да видят наживо укрепена огнева позиция и полеви лазарет. Ще бъдат проведени демонстрации на строеви и бойни умения от различните войскови подразделения. Специална изненада е подготвена за най-малките – те ще могат да преминат начално военно обучение в новобрански център. Децата ще имат възможността да пълзят под бодлива тел, да хвърлят макетни гранати, да получат първоначални умения за прицелна стрелба и бой със щик под ръководството на запасни офицери. В 17 ч. кавалерийските и пехотни реконструкторски групи ще проведат парад по бул. “25-ти септември” от “Стара къща” до площад “Свобода”. В 18:30 ч. ще бъдат отдадени военни почести и ще бъдат поднесени венци и цветя на Мемориалния комплекс “Военно гробище”. 

Участниците във фестивала ще живеят в продължение на два дни във военен лагер, при пълно съблюдаване на армейските порядки. 

Кулминацията е възстановката на боевете край Добрич, която ще се проведе на 28 август от 11 часа. Ще бъдат представени решителните моменти от Добричката епопея, с участието на пехота, кавалерия и артилерия. Впечатлението за исторически реализъм ще бъде допълнено от ефектна пиротехника. Организаторите приканват добруджанци да си освободят последния уикенд на август, за да присъстват на международния военно-исторически фестивал и по този начин достойно да отдадат почит към паметта на героите, отдали живота си за свободата на Добруджа.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.