С изложба отбелязват 90 години от рождението на Йордан Дачев

Размер на шрифта: a | a | a 18:13 31 октомври 2013
Автор: ДТ
С изложба на библиотечни документи Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва  90-годишнината от рождението на Йордан Дачев  – публицист, писател, литературен критик и изследовател, духовен наставник на поколения литературни творци в Добрич и Добруджа, един от доайените на журналистиката в Добрич.
Изложбата съдържа книги, периодични издания, фотографии,  документи от Сбирка с лични архивни документи, брошури, разкриващи  близо половин вековното творчество на Йордан Дачев.  Включени са неговите книги – „Паметта на сърцето. Анкети с поета Борис Колев”,  „Пристан на човеколюбието”, „Влогове”, „Есета за писатели в Добруджа”, „Полюси”, „Живот, отдаден на Добруджа. Литературна анкета с Данаил Ст. Бекяров”, „Добруджа възпява себе си …”, „Йовковиада”, „Мостът”, „Истини”, „Личности”.  
Представени са и книгите „100 години Читалище „Йордан Йовков”, „Нови изследвания” , „Поглед в Йовковия свят”, в които Дачев участва със свои статии;  „Добруджанче”, „Премълчани имена”, „Мъдрият няма идеали” и др., на които е съставител, редакторските – като „Нашата Дора Габе” и „Не събуждай мъртвите” от Драгни  Драгнев; преведената от него от румънски език - „Кесийката с две пари” на Йон Крянга. Включени са документите с бележки на Йордан Дачев за живота и дейността на Печо Господинов - бележит добруджанец, писател, журналист и дългогодишен редактор на Съюзния орган вестник „Добруджа”;  бележките, свързани с  Дора Габе и Йордан Йовков; слова; изследвания, свързани с живота на Йордан Йовков и др.  
Йордан Дачев е роден на 23 декември 1923 година в село Стрелец, Добричка област. От 1948 г. работи като журналист във вестник „Добруджанска трибуна”, председател на литературно-творческия кръжок при народно читалище „Йордан Йовков” в Добрич, един от създателите и почетен председател на Дружеството на писателите в Добрич. Автор на над 10 книги, съставител и редактор на книги, преводач от румънски език. Йордан Дачев публикува материали, свързани с добруджанския край, кореспондент и сътрудник на столични и местни вестници и списания. Дачев задълбочено изследва творчеството на Йордан Йовков, Дора Габе, Борис Колев, Ивайло Петров и др. Особено ценен е приносът му за изследванията на Йордан Йовков и творчество на певеца на Добруджа. Затова заслужено си спечелва признанието  -  „Йовкововедът”.  Носител на множество литературни награди и отличия, в това число Годишните награди в областта на духовната култура,  връчвани от Община Добрич, по повод 1 ноември – Ден на народните будители –награда за цялостно литературно творчество през  1998 г.; специална награда за цялостен принос в развитието на културата в Добрич, през 2003 г., награда за цялостно творчество и за изключителен принос в развитието на художествената култура в град Добрич, през 2004 г.; отличие за изследователската дейност на Йовковото литературно наследство през 2005 г.; за активна читалищна дейност и др.; Номиниран е за Националната награда за литература  „Йордан Йовков” 2005, награден с литературната награда  за 2005 г. -  за литературни изследвания и популяризиране на творчеството на Йордан Йовков. Получава званието Почетен гражданин на град Добрич през  2001 година. Йордан Дачев  напусна този свят, след дълго боледуване, на 17 октомври 2009 г.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.