С факелно шествие родолюбците от ВМРО отбелязват годишнината от Ньойския диктат

“Бежанци” или нашествие?...е тазгодишният наслов на традиционната проява

Размер на шрифта: a | a | a 20:01 26 ноември 2015
За 17-а поредна година ВМРО – Добрич ще отбележи с факелно шествие една от най-черните дати в новата българска история. На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Южна Добруджа е върната под румънска окупация. Сърбия анексира Западните покрайнини и Поморавието, както и Вардарска Македония, Гърция заграбва Егейска Македония и Беломорието. Турция получава Одринска Тракия.
В продължение на 17 години в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 95 години несправедливост.
Насловът на факелното шествие тази година е „Бежанци” или нашествие?...”. . В трагичните години след Ньойския диктат България приема стотици хиляди бежанци от останалите под чужда власт български земи. Те са посрещнати с отворени обятия, като еднокръвни братя, с обща вяра и език. Днес сме изправени пред т.нар. “бежанска вълна”, която все повече показва своя характер на нашествие. Това не са хора, които бягат от ужасите на войната, а мигриращо население, което се е запътило към Европа и заплашва да промени нейния християнски облик. България е сред първите страни по пътя на нашествениците от Близкия Изток и за да съхрани етническия си баланс, още повече в условията на демографска катастрофа, страната ни трябва да затвори границите си , както го направиха редица европейски държави, заявяват от ВМРО.
Факелното шествие ще тръгне днес в 18:30 ч. Сборният пункт по традиция е градинката пред храм „Св. Георги”. Шествието ще мине по централните добрички улици – бул. „25 септември” и ул. „Независимост”. Участниците ще поставят цветя пред паметната плоча на полк. Борис Дрангов. Шествието ще завърши в градинката до Обредния дом, пред паметния кръст на загиналите за свободата на Добруджа български воини, оставили костите си край Добрич, по време на епичните боеве от септември 1916 г., с които започва походът на Трета българска армия за освобождение на добруджанци от първата румънска окупация.
Традиционното шествие на ВМРО – Добрич тази година съвпада с националната инициатива “Български марш” на родолюбивата организация. Тя обхваща събития, посветени на годишнината от Ньойския диктат в над 10 български града. От ВМРО припомнят, че в годините между 1919 и 1940 стотици хиляди българи са протестирали на 27 ноември с шествия и демонстрации срещу несправедливото разпокъсване на българското етническо землище.
От патриотичната организация приканват всички истински родолюбци да се включат във факелното шествие. Нека за пореден път докажем, че помним Ньой, призовават войводите. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.