Ромчета учат на български и родителите си

Размер на шрифта: a | a | a 17:52 10 май 2018
Автор: ДТ
30 детски градини на територията на Добричка община участват в проект ”Детска академия за толерантност”. „С  този проект разбунихме духовете в родителите и в самите деца, в техните по - големи братя и сестри, като ги  приобщихме  към идеята да са по-организирани, да научат по-добре български език и да постигат по-добри резултати” - коментира кметът инж. Тошко Петков.
До момента  в дейностите  за образователна интеграция  и реинтеграция са обхванати  656 деца от маргинализирани общности, включително  и роми. Психологическа подкрепа са получили 624 деца и 56 родители. Проведени са  3312 групови занимания с цел обучение по български език за деца, за които той не е майчин,  както и 1656 индивидуални занимания с  деца, които срещат трудности в овладяването на езика. Има проведени образователни занимални за малчугани, които не посещават детските градини. В резултат на тази дейност, ръководителите на проекта вече отчитат новозаписани в детските градини.
„Най-важното, което се случи в рамките на този проект и след многото работа по  него, е, че родителите и децата осъзнаха, че българският език не се говори само в детските градини” - каза директорът на детската градина  в село Паскалево Цветанка Димова. Тя изрази задоволство от факта, че общуването между децата вече става повече на български език, а не на техния майчин.  Родителите станаха по-отворени към дейностите в детската градина, наблюдава се и по-голямо доверие към нас – добави тя. 
„В община Добричка  най-голям е броят на самоопределилите са като роми и те са 28,6 процента от ромското население в Добричка област.Затова проектът е нужен” – каза още кметът на община Добричка Тошко Петков.
„Ромчетата вече усвояват думи на вежливост като „Ако обичате”, „Извинявай” и др. Използват целесъобразно думите на български език. Съставят сложни съставни  изречения. Дори карат родителите си да говарят на български” – казват още директорки на детски градини.
Общата стойност на проекта  е 471 708 лева. Неговата продължителност е от 27 месеца. Дейностите ще приключат в края на октомври  т.г.. На 30 май в читалището в село Паскалево ще има празник по проекта, ще бъдат организирани и ателиета по изобразително изкуство. Втора група с 37 деца ще бъде открита днес в детската градина в село Божурово, което е резултат от проекта – съобщиха от общината. На откриването ще присъствават народният представител от Добричкия регион Хасан Адемов, евродепутатът Филиз Фюсменова и др.
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.