Ромчета учат на български и родителите си

Размер на шрифта: a | a | a 17:52 10 май 2018
Автор: ДТ
30 детски градини на територията на Добричка община участват в проект ”Детска академия за толерантност”. „С  този проект разбунихме духовете в родителите и в самите деца, в техните по - големи братя и сестри, като ги  приобщихме  към идеята да са по-организирани, да научат по-добре български език и да постигат по-добри резултати” - коментира кметът инж. Тошко Петков.
До момента  в дейностите  за образователна интеграция  и реинтеграция са обхванати  656 деца от маргинализирани общности, включително  и роми. Психологическа подкрепа са получили 624 деца и 56 родители. Проведени са  3312 групови занимания с цел обучение по български език за деца, за които той не е майчин,  както и 1656 индивидуални занимания с  деца, които срещат трудности в овладяването на езика. Има проведени образователни занимални за малчугани, които не посещават детските градини. В резултат на тази дейност, ръководителите на проекта вече отчитат новозаписани в детските градини.
„Най-важното, което се случи в рамките на този проект и след многото работа по  него, е, че родителите и децата осъзнаха, че българският език не се говори само в детските градини” - каза директорът на детската градина  в село Паскалево Цветанка Димова. Тя изрази задоволство от факта, че общуването между децата вече става повече на български език, а не на техния майчин.  Родителите станаха по-отворени към дейностите в детската градина, наблюдава се и по-голямо доверие към нас – добави тя. 
„В община Добричка  най-голям е броят на самоопределилите са като роми и те са 28,6 процента от ромското население в Добричка област.Затова проектът е нужен” – каза още кметът на община Добричка Тошко Петков.
„Ромчетата вече усвояват думи на вежливост като „Ако обичате”, „Извинявай” и др. Използват целесъобразно думите на български език. Съставят сложни съставни  изречения. Дори карат родителите си да говарят на български” – казват още директорки на детски градини.
Общата стойност на проекта  е 471 708 лева. Неговата продължителност е от 27 месеца. Дейностите ще приключат в края на октомври  т.г.. На 30 май в читалището в село Паскалево ще има празник по проекта, ще бъдат организирани и ателиета по изобразително изкуство. Втора група с 37 деца ще бъде открита днес в детската градина в село Божурово, което е резултат от проекта – съобщиха от общината. На откриването ще присъствават народният представител от Добричкия регион Хасан Адемов, евродепутатът Филиз Фюсменова и др.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.