Родителите на деца с увреждания опънаха палатка на протеста и в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:14 06 юни 2018
Автор: ДТ
Десетина родители на деца с увреждания опънаха палатка, тип военна, в центъра на Добрич – срещу общината, в подкрепа, на палатковия „лагер” пред Народното събрание  в София. „Искаме да изразим подкрепа, засега протестът е безсрочен, а военната палатка показва, че сме във война с институциите, които не ни чуват”- каза Стела Илиева, майка на 12-годишно дете с детска церебрална парализа, епилепсия, микроенцефалия и други диганози. Докато опъваше палатката, приятели разхождаха детето. Нейните искания са ясни: „След три години протести и шест национални протеста промяна кой знае каква няма. Няма да се откажем. Искаме най-вече индивидуална оценка за инвалидите и за какво се нуждаят ежедневно – медицински и битово” – каза още Илиева. Според нея, важно е родителят на дете с увреждания да има избор да реши дали ще го отглежда сам или ще получи средства, с които да плаща на личен аситент, ще работи, ще си плаща данъците и няма да бъде упрекван, че живее на гърба на детето си. Илиева казва, че й се работи каквато й да е работа.
„Най- спешното е приемането на Закона за личната помощ и да започне да се прилага ратифицираната през 2012 г.  Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Като цяло исканията ни са много, защото тази система ни убива и е убивала и ще убива много хора. Децата умират, родителите умират от стрес” – казва Илиева. Поставя отново въпроса  обществото да не се взира в сумата за инвалидност на дете от 930 лева, каквито са малко случаи, а да види реалността – че повечето деца с увреждания получават 350 лева, че като навършат 18 години остават със 150 лева пенсия и 90 лева за придружител. „Държавата ни обрича между четири стени, а ние не искаме това” – коментира Илиева. Според нея, в страната има около 25 000 деца с увреждания, а в Добрич са 100-200. „Толкова ли е трудно да се направи електронен регистър, за да е ясна картината” – пита Илиева. И накрая вързаха на палатката черните балони. Казаха, че ще разчитат и на други родители, за да не е палатката празна.
Пред палатката беше положен истински надгробен кръст за Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като и името й беше изписано на него.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.