Родителите на деца с увреждания опънаха палатка на протеста и в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:14 06 юни 2018
Автор: ДТ
Десетина родители на деца с увреждания опънаха палатка, тип военна, в центъра на Добрич – срещу общината, в подкрепа, на палатковия „лагер” пред Народното събрание  в София. „Искаме да изразим подкрепа, засега протестът е безсрочен, а военната палатка показва, че сме във война с институциите, които не ни чуват”- каза Стела Илиева, майка на 12-годишно дете с детска церебрална парализа, епилепсия, микроенцефалия и други диганози. Докато опъваше палатката, приятели разхождаха детето. Нейните искания са ясни: „След три години протести и шест национални протеста промяна кой знае каква няма. Няма да се откажем. Искаме най-вече индивидуална оценка за инвалидите и за какво се нуждаят ежедневно – медицински и битово” – каза още Илиева. Според нея, важно е родителят на дете с увреждания да има избор да реши дали ще го отглежда сам или ще получи средства, с които да плаща на личен аситент, ще работи, ще си плаща данъците и няма да бъде упрекван, че живее на гърба на детето си. Илиева казва, че й се работи каквато й да е работа.
„Най- спешното е приемането на Закона за личната помощ и да започне да се прилага ратифицираната през 2012 г.  Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Като цяло исканията ни са много, защото тази система ни убива и е убивала и ще убива много хора. Децата умират, родителите умират от стрес” – казва Илиева. Поставя отново въпроса  обществото да не се взира в сумата за инвалидност на дете от 930 лева, каквито са малко случаи, а да види реалността – че повечето деца с увреждания получават 350 лева, че като навършат 18 години остават със 150 лева пенсия и 90 лева за придружител. „Държавата ни обрича между четири стени, а ние не искаме това” – коментира Илиева. Според нея, в страната има около 25 000 деца с увреждания, а в Добрич са 100-200. „Толкова ли е трудно да се направи електронен регистър, за да е ясна картината” – пита Илиева. И накрая вързаха на палатката черните балони. Казаха, че ще разчитат и на други родители, за да не е палатката празна.
Пред палатката беше положен истински надгробен кръст за Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като и името й беше изписано на него.
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.