Родители от Добрич се включват в национален протест

Размер на шрифта: a | a | a 19:45 09 декември 2015
Автор: Пламен Николов
Национален протест на родителите в България ще се проведе днес в над 20 български града. Протестната акция е изцяло гражданска и се организира от Инициативен Комитет за Повече грижи за Децата в България / ИК за ПГДБ/, Сдружение Настоящи и Бъдещи Майки и Организацията на татковците за отговорно родителстване. Сред градовете, в които родители ще излязат на протест е и Добрич. Началният час е 11:00 за цялата страна. Протестът в Добрич ще се проведе пред сградата на Общината.
Протестиращите настояват пред правителството, Народното събрание и Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на повече грижи за децата в България. Ние не искаме повече да си спомняте за нас само в предизборните си обещания, за това ще ви напомняме по-често пред вратите на общините и Народното събрание, заявяват организаторите. Повод за протестната акция е липсата на реакция от управляващите на внесената декларация с искания на различни граждански организации. Недоволните родители настояват да бъде приета Стратегията за демографско развитие в България.
Демографската криза е плод на дългогодишно неглижиране на проблема от страна на управляващите, от лиспата на адекватни и навременни мерки, които да ограничат негативните тенденции, застрашаващи бъдещето на българската нация. Не се прави нищо за спиране на главоломния спад на раждаемостта, който е видим от 2009 година насам. Към 25 ноември 2015 г. в България са родени близо 4 000 деца по-малко в сравнение със същия период на миналата година, посочват организаторите на протеста. Те са категорични, че българските граждани, които са съвестни данъкоплатци не усещат подкрепата на държавата в необходимата степен за отглеждането на своите деца. Недоволните родители определят като смешни данъчните облекчения от 1,60 лв. на месец за дете, което се равнява на пакетче дъвки или половин дневно меню в училищната столова.
Именно заради липсата на адекватна държавна политика, много млади българи не желаят да имат повече от едно дете. Освен социална защита и грижа, някои от родителите трябва да преодоляват и трудния достъп до елементарни услуги като ползването на детските заведения. Българският родител е лишен от възможността да ползва гъвкавото работно време, защото няма нормативни наредби, които да задължават работодателите да осигуряват на работниците и служителите си необходимото им време да се грижат за децата си. Детското здравеопазване е в незавидно състояние и това допълнително притеснява младите хора, решили да създадат потомство.
Защитата на майките и децата е въпрос на оцеляване на нацията и част от националната сигурност, заявяват организаторите на протестната акция.
Намаляване на периода за изчисляване на обезщетението при бременост до 18 месеца е едно от исканията на инициаторите на протеста. Размерът на средствата, които получават жените през втората година на майчинство да бъде обвързан с минималната работна заплата, искат протестиращите. Според тях по този начин, младите майки ще избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения на възраст в която малчуганите не са изградили своя имунитет и боледуват често. Общинските власти да бъдат задължени да разкрият достатъчно места в детските ясли и градини и ако това не се случи да плащат обезщетение на родителите, които не могат да пратят децата си в забавачница, е друго искане на протестиращите. Те настояват майките, родили в двегодишния период след завършване на висшето си образование,  или по време на следването си, да получават обезщетение за майчинство, независимо от трудовия им стаж. Протестиращите искат още : Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца. Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания. Подсигуряване на нужното количество ваксини, съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани. Осъвременяване обезщетенията за деца в неравностйно положение съобразно актуалния размер на минималната работна заплата. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години - изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско равитие и интеграция при установяване на нарушено такова.
Националният протест на родителите в България освен в Добрич ще се проведе и в Шумен, Габрово, Ловеч, Пловдив,.Казанлък, Русе, Сопот, Бургас, Чирпан, Монтана, Хасково, Плевен, Самоков, Благоевград, Петрич, Гоце Делчев, Левски, Видин, Враца. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.