Роботите ще превземат туризма и ще помогнат за справяне с кадровата криза

Размер на шрифта: a | a | a 18:20 03 юли 2018
Автор: ДТ
„Роботите ще превземат туризма” – категоричен е проф. Светослав Иванов, зам.-ректор на Висше училище по мениджмънт-Варна. „Туристическите фирми, агенции, хотели, ресторанти биха могли да използват роботи, изкуствен интелект, различни форми на автоматизация на услугите като вариант да компенсират липсата на кадри в бранша. Идеята е, че тези технологии не заместват хората, а по-скоро им позволяват да си вършат работата по-добре” – добави той. „Роботи може да бъдат използвани навсякъде – в почистването на стаите, хигиената на общите площи на хотела, но най-вече за предоставяне на информация на рецепция на туристите, каквато искат – от това дали е почистен басейнът до информация за дестинация, събития и т.н. В България, във Варна има хостели, в които реално няма няма перрсонал. Регистрацията там става чрез киоск. За България някои от по-простите неща като киоски /павилиони/  могат да се виждат по-масово в рамките на следващите пет-десет години. За роботите съм по-скепичен – давам хоризоант 15-20 години. Като се има предвид, че заплатите в туризма у нас са ниски, невинаги е икономически изгодно да се използват технологии. В Западна Европа и Източна Азия ситуацията е обратната”- обяснява Иванов. Според него, туристическите фирми ще се развият в две големи групи - някои ще използват в по-голяма степен технологии, други – не, а туристите ще избират каквото им харесва.
„Конференцията на тема „Съвременната наука, бизнесът и образованието”, която се провежда в Добрич, се организира от Висще училище по мениджвънт-Варна, съвместно с университети от Украйна, Канада. Имаме над 41 доклада от 5  страни – България, Украйна, Канада, Франция и Виетнам. За първи имаме  9 доклада от студенти. Съорганизатор е Регионалният център на БАН” – заяви доц. Силвена Денчева, органиатор на форума.
„На такива форуми ние се учим от вас, вие от нас, те са много полезни” – каза проф. Светлана Архипова от Черкаския национален университет. „Сегашните образователни програми у нас се правят на основата на компетентностен подход. Това значи, че ние трябва да подготвим в бъдещите специалисти компетентности. Не е важно дали става само дума за туризъм, социалниработници, учители, инженери и т.н.. Смисълът е да изпълним заданието на работодателите – какви кадри са им нужни” – добави тя.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.