Революционерът и възрожденеца Иван Кършовски представят с изложба в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 19:44 11 май 2015
Автор: Пламен Николов
Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева откри в Добрич изложба, посветена на прадядо й – революционера и просветителя Иван Попхристов Кършовски. Организатори са Община Добрич, Регионалния исторически музей и  Музей на Възраждането „Иларион Макариополски” – Елена. Изложбата е озаглавена „Посланията на паметта. Иван Кършовски - между сабята и перото”. Изложбата е подредена в зала “Възраждане” на Художествената галерия.
Като учител в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик преди 155 г. Иван Кършовски организира първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий. Видният български възрожденец и борец за освобождение от турско робство е първият учител в изградената през 1859 г. към православния храм “Света Троица” училищна сграда. Иван Кършовски въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение.
Иван Кършовски е една от емблематичните фигури на Българското Възраждане. Той е просветител, участник в борбата за самостоятелна българска църква, виден революционер и един от строителите на съвременна  България. През целия си живот отстоява възрожденските и демократичните идеали и принципи.
Моят прадядо произхожда от един от най-старите борчески родове. Легендата разказва, че след поробването на България от турците
великият болярин Кършо избягал със семейството си високо в Еленския Балкан. Неговият род дава множество хайдути и войводи. Иван Кършовски има четирима братя, като всички са участници в борбите за национално освобождение, разказа Кристалина Георгиева. И след Освобождението той живее изключително скромно, никога не е искал нищо за себе си, усилията му са към уреждане на пенсии и достойни старини за останалите поборници. Иван Кършовски е бил убеден, че образованието и православната вяра крепят нацията и в тях е разковничето за възраждането на България, подчерта зам.-председателя на Европейската комисия.
Сред ценните експонати в изложбата е писмо на Левски до неговия близък приятел и съратник Иван Кършовски. Двамата се познават от времето, когато са били четници при Панайот Хитов и от двете български легии в Белград. Има твърдения, че именно Кършовски е дал прякора на Апостола. Посетителите ще могат да видят още лични вещи на просветителя и революционера, екземпляри от вестниците, които той е редактирал, от преведените от него книги. В изложбата са представени възстановка на четническа униформа, предоставена от местния военно-исторически клуб “46-ти пехотен Добрички полк” и автентични оръжия от епохата на национално-освободителните борби от фонда на Регионалния исторически музей.
ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.