Ресурсните учители протестират

Към несъгласието с бъдещи промени в Закона за образованието се присъединяват и специалистите в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 20:25 26 януари 2015
Ресурсните учители в цялата страна започнаха национален протест срещу предложенията в проектозакона за предучилищното и училищното образование, предлагани от Комисията по образование и наука в Народното събрание, съобщи Националната асоциация на ресурсните учители в България. Част от протеста са и специалистите в Добрич. Става въпрос за 21 ресурсни учители, трима психолози и трима логопеди, работещи в Ресурсен център – Добрич, които вчера протестираха символично, носейки лентички.
Подготвяните законови промени предвиждат Регионалните ресурсни центрове за деца със специални потребности да бъдат преструктурирани в недофинансирани общински структури. Промяната ще натежи финансово на общините, а заради невъзможността за заделяне на средства може в малките населени места да останат необхванати от ресурсно подпомагане деца със специални образователни потребности. Тоест, според учителите, промяната ще остави работещи структури само в областните градове. Следствие от това ще бъде и липсата на достатъчно специалисти, подкрепящи развитието на децата със специални образователни потребности. Затова учителите настояват центровете да останат държавна отговорност към Министерството на образованието и науката.
Протестиращите настояват да се изградят екипи за комплексно оценяване и подкрепа на децата, подлежащи на ресурсно подпомагане, на регионален принцип. Учителите искат да се гарантира развитието на ресурсните центрове и подкрепата за родителите на децата със специални образователни потребности.
Освен символичния протест, ресурсните учители планират да се проведе национална подписка в подкрепа на техните искания, както и граждански протест с открити уроци от ресурсни специалисти, родители и деца пред Народното събрание.
Исканията на ресурсните учители в Добрич имат покрепата и на педагозите от масовите училища в областта. Проведохме и среща с представители на различните парламентарно представени политически сили, които подчертаха, че също подкрепят исканията ни, добавиха протестиращите специалисти в Добрич.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.