Работи се активно по реконструкцията на парка

Очаква се дейностите да приключат през лятото

Размер на шрифта: a | a | a 17:37 26 март 2014
Автор: ДТ
Един мащабен проект, който ще осъвремени и обогати пространството на градския парк “Св. Георги” в Добрич е в процес на реализация. Едва ли има добричлия, който да е минал в близост до т. нар. градска градина и да не е забелязал активната работа по амбициозния проект „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги”. Подробности по реализацията на проекта вчера представи зам.-кметът на Община Добрич Надежда Петкова. Стойността на „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги” е  4 998 142 лв., от които 4 738 811 лв. са за ремонтни работи. Реално активните строителни дейности стартираха през октомври 2013 г.
С проекта се цели подобряване на физическата и жизнена среда на града чрез реконструкция на градски парк „Свети Георги”. Обновяването на парковото пространство ще се осъществи посредством иновативни, съвременни архитектурно-пространствени, оригинални композиционни и дизайнерски решения.
В реконструкцията на парка са включени дейности по подобряване условията за краткотраен отдих, спорт и туризъм. Ще бъдат обновени общо около 226 дка паркова площ, като ремонтните работи обхващат трите части на езерото и пространствата около тях. Изграждат се нови функционални зони като скейтпарк, рок сцена, водна серпентина с водопад и др. В обхвата на проекта попада и мемориален комплекс „Хан Аспарух”, където се ремонтират настилките. Предвижда се да се изпълни със съдържание и предвидената при строежа му водна площ. Ще се постави ново художествено осветление на композицията.
По проекта ще се монтират пейки, фонтани, осветителни стълбове, прожектори и други елементи на парковото обзавеждане. Също така ще се ремонтират настилки, ще се преасфалтират всички алеи и обособят велотрасета.
Очакванията са през летния сезон реконструкцията на градския парк да приключи. До тогава трябва да се направи основен ремонт и реконструкция на езерата в парка – трите езера ще бъдат тематично обособени. Първото от тях е така нареченото езеро на лодките с изградени пространства за отдих. Второто е езерото на птиците, в което ще бъде създадена благоприятна среда за подслон и обитаване на водни птици - изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Ще бъдат изградени специални места за наблюдаване на птиците. Третото езеро ще бъде разделено на две части. Първата част ще носи името „Музикално езеро”, защото е предвидено изграждането на сцена за свободна изява на младежки музикални и артистични групи. Двете части ще бъдат разделени с широка алея, от която ще могат да се наблюдават атракциите и в двете посоки. Сцената ще бъде изградена на малък полуостров, който също ще бъде за сметка на площта на съществуващото трето езеро. Сцената граничи с Ледено езеро 4. То е проектирано като самостоятелна водна площ. Целта е водата от него да бъде източвана през зимните месеци до определено ниво и дъното му да бъде използвано като терен за естествена ледена пързалка. В близост до езерото ще бъде изграден скейтпарк със съоръжения с различна трудност. Общо 26 067 кв. метра паркови и велоалеи ще бъдат ремонтирани. Предвижда се подмяна на тревните площи, засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета като акценти. На подходящи места в парковите зони ще бъдат засадени рози и различни цветни видове.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.