Птицебрани по електропроводите пазят щъркелите по време на есенната им миграция

Размер на шрифта: a | a | a 19:08 30 септември 2015
ЕНЕРГО-ПРО непрекъснато оказва съдействие на неправителствени природозащитни организации, общини и други институции в стремежа им за опазване популацията на белия щъркел и на другите видове птици. Продължава  тенденцията белите щъркели у нас да напускат дърветата като място за гнездене и да изграждат домовете си на електрическите стълбове и по-рядко - върху комини и покриви. За да не се нарушава периодът на гнездене, монтажът и поддръжката на платформи за щъркелови гнезда  върху стълбовете се извършва преди пролетната и след есенната миграция на птиците. Въпреки това често се налага електромонтьорите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи да реагират на извънредни ситуации. Така например на няколко пъти през изминалото лято екипи на електроразпределителното дружество се намесиха на няколко пъти на различни места в Североизточна България, за да спасят бедстващи птици.
В края на лятото белите щъркели се събират на групи за отлитане към по-топлите южни страни. Обикновено това става около селищата, по стърнищата и на места, където могат да наберат височина от топлите въздушни потоци. Страната ни е една от ключовите за птиците, като през нея минава голяма част от популацията на белия щъркел, гнездящ в Европа. През територията на България минава основен миграционен път - Виа Понтика. Повечето отлитащи птици търсят най-подходящия път от гледна точка на въздушните потоци в най-източната част на континента. На тези условия отговаря крайбрежието на Черно море. Но когато прелетните птици кацат върху стълбове, за да почиват, те докосват въздушните проводници, което води до прекъсвания или смущения в електрозахранването и е опасно за самите птици. Това наложи по време на миграцията, с цел предпазване живота и популацията на красивите птици, специалисти на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи да монтират съоръжения, които ограничават или правят безопасно кацането на  щъркелите по стълбове от електроразпределителната мрежа.
Като собственик на съоръжения, предпочитани за гнездене от белия щъркел, ЕНЕРГО-ПРО се отнася отговорно към тази дейност и работи в сътрудничество с редица организации като Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците, еколози и експерти към общините. След отлитането на птиците ЕНЕРГО-ПРО продължава  дейностите по опазването на вида. Специалисти на компанията ще обезопасяват гнезда и ще монтират платформи по стълбове от електроразпределителната мрежа. Така се предотвратява риска от къси съединения по въздушната мрежа и  се опазва живота и поколението на птиците.
 
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.