Пшеницата в Добруджа „гори”

Около 50 процента от площите в Добричка област са нападнати от болестта „Кафява ръжда”

Размер на шрифта: a | a | a 18:29 07 юни 2018
Автор: ДТ
„В момента идват  сигнал след сигнал, че пшениците в Добричка област „горят” от кафява ръжда. Флаговият лист е изгорял вече, това означава, че растението не може да се изхрани. Това ще повлияе и на добивите” – съобщи проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево, на Деня на отворените врати на научното звено.”През последните  няколко години в Добричка област рязко се увеличи засяването на чужди сортове пшеница, устойчиви на болестта. В резултат на това наши сортове като „Кристи” и други започнаха да показват много голяма чувствителност на кафява ръжда” - добави той, като се аргументира, че патогенът трябва да оцелее.  „Като прибавим масовото торене, в някои случаи, ненавременно, както и природните условия, някои производители ще останат много разочаравани” – каза още проф. Киряков. „Многото третирания с фунгициди, в 90 процента са безпредметни и ненавременни. Трябваше да се третира в периода изкласяване и начало на цъфтеж на пшеницата, производителите го изпуснаха и почнаха да влагат торове, след като се показа кафявата ръжда” – добави той. Според него, масовото прилагане на фунгидици е довело до устойчивост на болестта.
„Не смея да гадая за добиви. След дъждовете през май имаше възможност да се доближим до миналогодишните добиви. След това ветровете издухаха влагата” – обяснява професорът. Според него, хубаво направените посеви могат да стигнат максималния потенциал на сорта – около 600-700 кг добив от дка. Според друг селекционер – проф Николай Ценов, добивите тази година ще паднат с около 10 процента заради климатичните условия.
Стартът на жътвата на пшеницата в Добричко се очаква около 5-6 юли., а при ечемика – на 15-20 юни. В Добричка област с пшеница са засети 1,2 млн декара.
На традиционния Ден на отворените врати  Добруджанският земеделски институт показа 40 сорта зърнено-житни култури и 4 сорта фасул. За есенната сеитбена кампания на 2018 г.  на българските земеделци ще бъдат предложени семена от сортове обикновена пшеница – общо 25 . Наред със сортовете, вече познати на местните фермери, като пшениците Енола, Драгана, Аглика, Кристи, тритикале Колорит, Атила и Благовест, ще се предлагат семена от по-новите сортове пшеница, сред които Катаржина, Косара, Киара, Калина, Горица, Мерилин и Пчелина. Сред предлаганите сортове твърда пшеница са  Мелина, и тритикале Добруджанец. Мотото на Деня, който завърши и с дискусия с участващите производители и за цената на семената, беше „Заедно напред в земеделската наука и практика”.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.