Протестираха работещите в културни институции

Искат увеличение на единните разходни стандарти за музеи, галерии и библиотеки, и 50% ръст на заплатите

Размер на шрифта: a | a | a 19:03 24 ноември 2015
Около 100 работещи в сферата на културата се включиха вчера в протестно шествие, което премина по центъра на Добрич. Участваха представители на Регионалния исторически музей в Добрич, Историческия музей в Балчик, Художествената галерия в областния град, Регионална библиотека “Дора Габе”, Камерния оркестър, Държавния куклен театър “Дора Габе”. Подобна инициатива се случва за първи път. Шествието в Добрич бе част от националния протест на работещите в културата. Представители на културни институции излязоха с искания за повече средства за дейността си и в други български градове. Те са организирани от КТ „Подкрепа”, Национален Фонд „Култура”, КНСБ, НСФ „Култура”. Организатори на протестното шествие в Добрич бяха синдикалните секции на КТ „Подкрепа“ към Регионалния исторически музей и Художествената галерия.
Шестващите в Добрич издигнаха лозунгите: “Достойно заплащане в сферата на културата” и “Увеличение на бюджета за културата”.
Участниците в протеста настояват за увеличаване на средствата за култура от държавния бюджет. По-конкретно става въпрос за увеличаване на единния разходен стандарт за музеи и галерии (трябва да се отделят за тази цел 6 млн. лв. допълнително), увеличаване на единния разходен стандарт за библиотеките с регионален характер (необходими са около 3,6 млн. лв. допълнително). Заетите в тази сфера настояват и за увеличение на заплатите с минимум 50%.
Гинка Василева – областният координатор на КНСБ заяви, че сумарно става въпрос за около 10 млн. лв. допълнително, с които да се обезпечи нормалната работа на работещите в сферата на културата. Очаква се исканията да се вземат предвид и да намерят отражение в параметрите на държавния бюджет за 2016 г.
Минималният размер на парите, които се отделят за култура в България не е нов проблем. Подобни искания се поставят ежегодно, но винаги са отхвърляни. Сега е момента да се случи промяната, коментира синдикалният лидер. Тя добави, че за първи път работещите в културните институции излизат на протест.  Говорим за специалисти и хора с научни степени, които работят срещу мизерно месечно заплащане от 400 – 450 лв., добави Василева. Тя посъветва протестиращите да сформират общ стачен комитет, който да проследи какво ще се случи с исканията, поставени пред управляващите. Не трябва да се отстъпва, защото иначе няма да бъдете чути, каза още тя. Препоръката й бе, ако няма развитие по темата, да се вземе решение и за ефективни стачни действия.
Протестното шествие премина през площад “Свобода”, спря пред институцията, представляваща държавната власт – Областна администрация – Добрич, където бе връчена декларация с исканията на протестиращите и приключи в района на Художествената галерия и Община Добрич.Декларацията с исканията им е адресирана до премиера, заместниците му, министрите на финансите и на културата. В подкрепа на музейните работници Българският национален комитет на ИКОМ /Международен съвет на музеите към ЮНЕСКО/ е изпратил писмо до генералния директор на ЮНЕСКО. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.