Променят правилника за дейността на обществения посредник в Добрич

Съветниците обаче не одобриха състав на временна комисия за избора на омбудсман

Размер на шрифта: a | a | a 18:55 29 октомври 2013
Автор: ДТ
Предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на община Добрич и за създаване на временна комисия за избор на местен омбудсман бе в дневния ред на вчерашното редовно заседание на Общинския съвет на Добрич. Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е независим орган и в своята дейност се подчинява на Конституцията и законите в България, гласи докладната, внесена от Милко Пенчев, общински съветник от коалиция „Граждани в повече”. Общинският съвет разгледа предложение за насрочване на конкурс за избор на местен омбудсман, както и за актуализиране на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Добрич. Съветниците приеха първата част от предложеното решение – да се задейства процедурата по актуализиране на Правилника за дейността на омбудсмана, но не одобриха състав на временната комисия за избор на обществен посредник. В състава и трябваше да влязат членовете на комисията по „Закон, обществен ред и контрол" и предложените на сесията петима общински съветници - Десислава Димитрова от Атака, Владимир Калчев от БСП, Гюрсел Кърнак от ДПС, Йордан Йорданов от ВМРО и Ивелин Пенчев от ГЕРБ, който обаче си направи отвод. Общинският съвет не успя да се обедини в мнението си за състава на временната комисия дори и при повторното гласуване на текста.
След дебати и приетите наполовина текстове от решението, темата с обществения посредник в Добрич продължава да бъде в развитие.
Институцията местен омбудсман е въведена в България от 2000 година. Общественият посредник се избира от Общинския съвет Още през 2005 г. с решение на местния парламент в Добрич е приет Правилник за организацията и дейността на омбудсман, но процедура за избор на местен обществен посредник до момента не е стартирала.

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.