Според новата организация за движени, с предимство ще бъдат автомобилите, които се движат в кръговото кръстовище. Снимка Григор Маринов

Променят организацията на движение в кръговите кръстовища

Общините в региона изграждат изкуствени неравности и пешеходни пътещи около училищата и детските градини

Размер на шрифта: a | a | a 19:48 29 април 2015
Промяна в организацията на движение в кръговите кръстовища в региона ще бъде извършена през май, съобщиха вчера участниците в Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, преминала под председателството на зам.-областния управител Ивайло Манушев. В момента с предимство се движат водачите, които се движат по главните пътища, като това е обозначено със съответните пътни знаци. Според новите правила, които предстои да бъдат въведени, с предимство ще се ползват шофьорите, които вече се намират в кръговото кръстовище. Към момента такава организация на движение е въведена в две от кръговите кръстовища в Добрич – по бул. “3-ти март” и по ул. “Васил Левски”, както и на едно от кръстовищата в Балчик. Нововъведението ще засегне общо седем кръгови на територията на областта. Предстои планове за организация на движение да бъдат изготвени до 11 май, след което ще се съгласуват с Пътна полиция и около 15 май новите правила ще бъдат въведени.
За кръговите кръстовища на главния път край Балчик и Каварна промяната ще настъпи до началото на юни, защото за тях тя трябва да бъде утвърдена на национално ниво.    
От сектор “Пътна полиция” отчитат влошаване на пътната обстановка в региона от началото на годината, съобщи на заседанието вчера началникът й гл. инсп. Жулиян Минев. През първите три месеца на 2015 г. са станали 40 тежки произшествия с 6 загинали и 47 ранени. Катастрофите са с 6 повече спрямо същия период на 2014 г., убитите - с един, а ранените - с 12.
Превишената скорост е най-честата причина за тежките инциденти. Заради несъобразена скорост са станали 20 катастрофи. Заради отнемане на предимство има 15 инцидента, заради неправоспособност на водачите - 3, заради употреба на алкохол - 2. Регистрирани са и по 12 случая на катастрофи в крайпътни дървета и между два автомобила. 60% от катастрофите стават в населените места. Най-много от загиналите на пътя - четирима, са на възраст между 25 и 64 години.
До края на май отново ще се въведе контролирането на движението с автоматизирани средства. Това ще стане след като влезе в сила новата наредба на МВР.
В момента общинските администрации в Добричка област усилено изграждат допълнителни неравности и повдигнати пешеходни пътеки. Приоритетно те ще бъдат изградени около училищата, детските градини и по най-натоварените улици.  В Добрич се планират такива дейности, които да приключат до края на юни. След като през 2014 г. от Община Добричка направиха 43 "легнали полицаи", сега се предвижда поставяне на още 26. 18 ще бъдат направени в община Генерал Тошево. Поставяне на неравности предвиждат и в Тервел - по главната улица, около детски и учебни заведения; както и в Крушари и Шабла. В Балчик правят цялостен план за ремонти и подобряване на пътната мрежа.
Зам.-областният управител Ивайло Манушев обърна внимание върху още един важен акцент от дневния ред на заседанието - провеждането на Третата глобална седмица за пътна безопасност в периода 4 – 10 май. Началото и програмата на седмицата, която тази година е с официално лого „Спаси живота на децата!", ще бъдат опосветени следващата седмица. ДТ
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.