Професор Иван Станков оглави листата на АБВ в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 19:39 25 август 2014
Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Иван Станков е водач на листата с кандидати за народни представители на АБВ в Осми Добрички многомандатен избирателен район. Решението за подредба на листата е взето завчера от Политическия съвет на партията. Проф. Иван Станков ще води листата и в Стара Загора. Кандидат-депутатите в Добричкия изборен район бяха обявени на пресконференция вчера от зам.председателя на АБВ Румен Петков.
Проф. Иван Станков е на 65 години, зооинженер. От 2007 г. е ректор на Тракийския университет, има специализации във Великобритания и Франция, с над 200 научни публикации. Беше министър на земеделието в служебното правителство на Марин Райков.
Втори в листата е доц. Христо Михайлов. Той е дългогодишен председател на Ловно-рибарския съюз, също с впечатляваща научна кариера. Има специализации във Виена и Мюнхен, преподавател в Лесотехническия университет.
Изборът върху проф. Станков и доц. Михайлов падна заради спецификата на Добричка област като земеделски регион, с голям потенциал в областта на туризма. За съжаление, политиката на последните няколко български правителства в сферата на земеделието не бе насочена към защита на производителите. Ангажимента , който ще поемем към Добрич е цялостна политика в сектор земеделие и хранително-вкусова промишленост, отстояване интересите на земеделските стопани, на местните производители и на работещите в туризма. Провала в аграрната политика, в това число и на отиващото си правителство е видим и трябват коренни промени, заяви Румен Петков. Той добави, че в горския сектор АБВ е единствената политическа партия, която се обяви за забрана на сечта и изнасянето на необработена дървесина.
На трето място в листата е бившият шеф на Областната дирекция на МВР в Добрич Ивелин Петров. На четвърта и пета позиция са двама юристи – Милко Пенчев и Димчо Маринов. Шести е Велко Михайлов /занимава се с частен бизнис/, седма – Полина Бабадалиева /застраховател/. Останалите утвърдени досега кандидат-депутати са  Дарина Пенкова, Антон Андонов и Веселин Василев.
Проф. Иван Станков акцентира върху демографския проблем, за решението на който последните управляващи не правят нищо. Нарушена е структурата на българското земеделие и затова трябва да се върви към преструктуриране. Водещо направление в Добричка област е зърнопроизводството, но изнасянето на зърното зад граница не носи добавена стойност и не създава работни места. Животновъдството в Добричка област бе сред водещите отрасли, а в момента е сведено до абсолютния минимум. В последните години има леко увеличение в броя на животните, но това е крайно недостатъчно. Трябва да потърсим механизми да накараме големите зърнопроизводители да отглеждат животни. Зеленчукопроизводството също е в много тежко състояние. Едва 18 процента от продаваните на пазара зеленчуци са от български производители. Имаме разработена Национална стратегия за аграрния отрасъл, която е съвсем конкретна и обхваща всички сектори в земеделието, като при това е съобразена с Общата селскостопанска политика на ЕС, заяви проф. Иван Станков.
Добричка област и Северното Черноморие имат неизползван потенциал в алтернативните форми на туризъм, свързани с биоразнообразието и красивата природа, убеден е доц. Христо Михайлов. Той сподели, че гостува често в региона и има много приятели тук. Програмата за развитие на селските райони е основен ресурс за българските селскостопански производители и тези пари трябва да се използват чрез правилно разпределение и ефективно усвояване. Общините в Добричка област през следващите 5 години ще разчитат основно на тези пари и те трябва да отидат по предназначение, категоричен бе доц. Христо Михайлов. ДТ

Текст към снимка
Проф.Иван Станков и Румен Петков

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.