Приемни родители очакват нуждаещи се от грижите им деца

Размер на шрифта: a | a | a 20:30 02 октомври 2013
Автор: ДТ
Четири семейства са утвърдени като професионални приемни родители и очакват да бъдат посочени нуждаещи се от грижите им деца от 0 до 3 години. Това стана ясно вчера по време на семинар „Приемна грижа – възможности и предизвикателства”, организиран от клона на фондация „Лумос” в Добрич. Трите чакащи приемни семейства са от Балчик, едното от Добрич. Четири бебета са настанени в семейства от 2011 г. Едно от тях дори вече е осиновено. Отхвърлят се кандидати за приемна грижа. Опитът в Добрич сочи, че не е одобрена кандидат-майка, която не е отглеждала собствени деца, при други има проблеми с документите, които представят.
В Добричка област са регистрирани 28 приемни семейства. Някои от тях отглеждат повече от едно  дете. „Наблюдава се тенденция за приемане на деца в по-голяма възраст. По едно време искаха да приемат момиченца, сега тази тенденция вече я няма, казват специалисти. Вземат изоставени деца дори от родилното  отделение, разказаха запознати.
Все още няма обществено разбиране за това що е приемна грижа. Общността трудно приема такива действия. Обществената нагласа е, че приемните семейства се нагърбват с грижата за чужди деца заради парите, които получават. Приемните родители не срещат достатъчно съдействие и подкрепа от институциите. Сега семействата подписват граждански договори, те искат да имат право на избор и да сключат ако желаят трудов договор. Много от приемните родители признават, че се решават да вземат дете за отглеждане, защото са безработни и имат нужда от средства. В Добрич има и доброволен родител, който не иска парите, плащани от държавата  за приемната грижа. Семейството на Илия Илиев не е имало намерение да става приемно, но преди много години взели дете за Коледа и не могли да го върнат. Имат си две собствени, а на приемното дете гледат като на свое и го обичат, и се грижат за него точно колкото и за другите две. Като член на комисията за приемна грижа той твърди, че се работи много педантично. Все по-качествени хора кандидатстват за професията приемен родител. Но, следва да се отбележи, че предимно кандидатстват хора, които са във временно финансово затруднение и това за тях е възможност да решат  част от проблемите си, каза Илия Илиев. Парите, които приемните родители получават  са разделени на две - сума за издръжката на приемното дете и заплата. Проблемите идват от все още неправилния подход към хората, решили да станат приемни родители, от манталитета на българите, които трудно допускат в дома си чужди хора и от дългото чакане на което са подложени кандидатите. От общо 1000 приемни семейства в България, 300 все още чакат да получат дете, казва Илиев.
Целта на проведения вчера в Добрич семинар бе да се стимулира развитието на приемна грижа за деца до 3 години в Добричка област. Бяха споделени добри практики в предоставянето на услугата в Североизточна България.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.