Приеха нови правила за рециклиране на електрическото и електронно оборудване

Размер на шрифта: a | a | a 17:49 06 ноември 2013
Автор: ДТ
Министерски съвет прие вчера  нова Наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, с която се транспонират изискванията на директивата от 2012 г. за отпадъците от този вид оборудване. Целта й е да се подобри събирането, повторната употреба и рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО), така че да намалеят отпадъците, а ресурсите да се използват по-ефективно.
В хода на преговорите по директивата България успя да договори преходен период за постигане на целите по събиране на ИУЕЕО – за календарната 2016 г. в страната ни следва да се събира ИУЕЕО в количество, равно на 41% от средното тегло на електрическото и електронно оборудване (ЕЕО), пуснато на пазара през предходните три години. От 2020 г. целта става 65 процента.
От 1 януари 2018 г. обхватът на Наредбата се разширява и ще се прилага за почти всички видове електрическо и електронно оборудване. В допълнение, от началото на 2014 г. в обхвата на Наредбата се включват и фотоволтаичните панели.
От 1 януари 2015 г. целите по рециклиране, оползотворяване и подготовка за повторна употреба на ИУЕЕО се увеличават с още 5%, спрямо тези, които се прилагат в момента.
За дистрибуторите и лицата, които извършват продажба на ЕЕО на крайните потребители и имат търговска площ по-голяма от 400 кв. м, определена за ЕЕО, се предвижда в търговския обект или на входа на обекта да приемат без заплащане много малки по размер ИУЕЕО (при които нито един външен размер не надвишава 25 cm), без крайните потребители да са задължени да закупуват ЕЕО от подобен вид.
Въвежда се възможността за лицата със седалище в друга държава-членка и които пускат на пазара на България ЕЕО, да могат да назначат упълномощен търговски представител, който да отговаря за изпълнението на задълженията им по Наредбата.
Въвеждат се минимални изисквания при какви условия и каква придружаваща документация да се извършват превозите на ЕЕО, за което има съмнения, че представлява ИУЕЕО.
Постановлението влиза в сила от 1 януари 2014 г. С него се правят промени и в продуктовите такси, които ще бъдат дължими за електрически и електронни уреди.

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.