Преустановяват продажбата на сладолед в добричките училища

Вредните храни в школските лафки и магазините обаче продължават да примамват децата

Размер на шрифта: a | a | a 19:17 17 ноември 2015
Автор: Мирослав Балчев
Продажбата на сладолед в училищата в Добрич ще бъде преустановена, се посочва в писмо на зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Писмото е изпратено до директора на РЗИ-Добрич и Българската агенция по безопасност на храните. Именно БАБХ трябва да предприеме действия по спиране продажбата на сладолед в училищата в Добрич. Сладоледът не отговаря на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата и учениците. В детските и учебни заведения трябва да се предлагат само храни с краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Не се разрешава предлагането на храни, съдържащи мазнини извън посочените. Продуктът сладолед не отговаря на изискванията, тъй като съдържа основно сухо мляко, както и кокосово и палмово масло, се посочва в отговора на здравното министерство.
Решението за монтиране на машини за сладолед в добричките училища бе взето на заседание на Общинския съвет през май тази година. Тогава местните парламентаристи гласуваха да се проведе  публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 5 години на места за монтиране на автомати за сладолед. Решението се отнасяше за шест училища в Добрич – ОУ ”Христо Ботев”, СОУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Панайот Волов”, ОУ „Христо Смирненски”, СОУ „Климент Охридски”, Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий”. Предложението за монтиране на машини за сладолед бе подкрепено от 30 общински съветника, нула бяха против, а трима се въздържаха.
Отговорът на министерство по въпроса дойде след като в края на октомври Десислава Първанова пусна жалба до Държавната  агенция за закрила на детето, здравното ведомство и просветното министерство. В нея тя посочи, че в шестте училища се продава сметанов сладоледа на фирма „Изида”, като на опаковката на продуктите пише, че съдържат растителна мазнина, сухо мляко и др. Съгласно чл.4 от Наредба  № 37 прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти, които се предлагат за консумация на учениците, следва да са без добавени растителни мазнини. Продажбата на сладолед в училищните лавки и павилиони не е допустима, тъй като продуктът има високо съдържание на мазнини и захар. Сладоледът вече попада в списъка с вредните за децата храни, които не трябва да се продават в района на учебните заведения и са включени в Наредба 37 на Министерството на здравеопазването, посочи в жалбата си Първанова.
Безспорно решението за премахване на машините за сладолед е в полза за здравословното хранене на децата. То обаче е крайно недостатъчно и може да се посочи само, като една много малка победа, тъй като в учебните заведения и около тях се предлагат още безброй хранителни продукти с ниско качество. Сухо мляко,  кокосово и палмово масло се съдържат в редица сладкиши, вафли и шоколадови изделия, които подрастващите консумират във всяко междучасие. Дори и да има училищни лафки, които са премахнали вредните за здравето на децата хранителни продукти, малчуганите си ги закупуват от намиращите се в близост до школата магазини. Освен сладкарските изделия, ученици ежедневно консумират закуски, съдържащи колбаси със съмнително качество. Прибавяйки към тях и любимите за подрастващите кетчуп и майонеза, които са неизменна част от всеки хамбургер, джоб или пица, то дневната дажба от вредни за здравето на подрастващите храни, достига колосални размери.  И след като явно отговорните за осъществяването на контрола  институции не са в състояние да накарат производителите да преустановят да влагат вредни съставки в храните, а търговците да не ги продават на подрастващите, то родителският и граждански контрол остават единствените средства за борба. Дали обаче те ще успеят да се справят с проблема е под въпрос, тъй като интересите на хранително-вкусовата индустрия отдавна са взели надмощие и разполагат със силни лобита, които защитават трупането на печалби за сметка на здравето на подрастващите.  

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.