Управителят на „Добруджанска трибуна” Анна Бербенкова получи грамота и плакет за приноса на вестника в духовния живот на Добруджа.

Колективната награда за принос в областта на културата и изкуството справедливо бе присъдена на Художествената галерия. Тя бе връчена на директора на културния институт Евелина Ханджиева.

Честваният в Добрич започнаха с Божествена света литургия, отслужена от Негово Високпреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Снимки Григор Маринов

Преклонихме се пред делото на будителите с надежда да сме достойни потомци

Размер на шрифта: a | a | a 20:15 02 ноември 2014
Денят на народните будители – 1 ноември, който тази година се падна в събота, бе отбелязан в Добрич в последния работен ден на миналата седмица – 31 октомври. Честванията в града ни започнаха с Божествена света литургия, отслужена в храма „Света Троица” от Варненския и Великопреславски митрополит Негово Високопреосвещенство Йоан в съслужение със свещеници от Добричката духовна околия. След службата бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на първото класно училище в двора на православния храм.
На традиционната церемония в огледална зала „Нели Божкова” бяха връчени наградите за духовност на Община Добрич. Носителите им бяха определени от назначена със заповед на кмета комисия.
Трагичната съдба на народа ни е обединила в едно стремежа към знание и към национално освобождение от вековното робство. Свободата е състояние на духа, рушене на предразсъдъци, тържество на националния дух, прогледнал през тъмата на робството, посочи в словото си кметът на Добрич Детелина Николова. В пантеона на добруджанската духовност са влезли мнозина дейци на културата и изкуството. Днес отдаваме дължимото уважение към нашите съвременници, към техния стремеж да бъдат стожери на духа, посочи Детелина Николова. За да бъдат обаче действително наградите на висотата на духовните измерения, които се търсят с тяхното връчване, критериите при определяне на носителите им трябва да бъдат прецизирани, да се отличават действително най-достойните и най-заслужилите, за да няма съмнения за липса на обективност и задкулисие.
Част от номинираните в трите категории на наградите „Добрич” за постижения в областта на културата и изкуството получиха грамоти за приноса си в духовната култура на града ни. Отличени бяха Регионалният исторически музей, екипът на Дарик радио – Добрич, Дамска хорова формация „Мистика”, художникът-педагог Здравко Тошев. За постижения и разработки в своите научни области грамоти получиха  проф. Маргарита Нанкова, гл. ас. д-р Красимира Михайлова и гл.ас.д-р Владимир Демирев.
Вестникът на Добруджа – „Добруджанска трибуна” бе отличен с грамота за приноса си като летописец на новата история на родния ни край и почетен знак по случай 70-годишния си юбилей. Тази награда е за всички онези, които през изминалите седем десетилетия вложиха усилия, талант и професионализъм, за да спечели вестникът доверието на читателите си, да се превърна в тяхна трибуна и да заеме достойното си място в духовния живот на Добруджа, заяви при получаване на грамотата и почетния знак управителят на „Добруджанска трибуна” Анна Бербенкова. Тя подчерта, че наградата е и за днешния екип на вестника, който продължава достойно и отговорно да следва мисията на изданието. Екипът на ДТ посвещава получената награда на паметта на Ангел Атанасов, превърнал вестника в съвременна печатна медия.
Денят на народните будители тази година съвпадна и с Архангелова задушница, в която отдаваме почит на преселилите се в отвъдното наши близки и към войните, отдали живота си по бойните полета за свободата и обединението на Отечеството. Православният празник бе отбелязан с Ден на отворените врати и панихида във Военното гробище в Добрич. ДТ
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.