Преглеждат безплатно за глаукома

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 30 октомври 2017
Автор: ДТ
Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома ще се проведат в Добрич и Варна през ноември. Те са част от кампанията на Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование за борба със заболяването, което причинява необратима слепота. Прегледите се провеждат от специалисти офталмолози и включват и измерване на вътреочното налягане.  Безплатните прегледи в Добрич ще бъдат извършени в кабинета на д-р Радосвет Ковачев – на втория етаж в бившата Стоматологична поликлиника. Задължително записване на час на тел. 0876506146. Прегледите са предназначени за хора над 60 г., попадащи в рисковите групи, както и за хора с глаукомно болни в рода. 
Глаукомата е сред водещите причини  за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот. Жените боледуват от глаукома три пъти по-често от мъжете, като рисковата възраст е над 60 години. Допълнителни рискови фактори са  диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.
Към 1 септември 2017 г. по данни на Националната здравноосигурителна каса диспансеризираните болни с глаукома в България са 81 109. Две трети от тях са жени. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на  Световната здравна организация между 2 и 4% от населението на света страда от глаукома.  Диспансеризираните болни с глаукома в Добричка област са 1241 (по-малко от 1%). В нашия регион откриваемостта на заболяването е много ниска – поне още толкова хора не знаят, че страдат от глаукома. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.