Представиха възможностите за еврофинансиране на читалищата

Размер на шрифта: a | a | a 18:30 24 януари 2018
Автор: ДТ
Процедурата „Транснационални партньорства“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. бе представена по време на годишната среща на читалищата в Добричка област. Целта на процедурата е трансфер и въвеждане на социални иновации, добри практики, партньорски подходи към намиране на решения за общи проблеми, изграждане на специфични умения за партньорство и др. Презентацията, подготвена от  Геновева Друмева – управител на Областния информационен център – Добрич бе по темата „Нови възможности за финансиране на читалищата с европейски средства. Присъстващите се запознаха с подмерките от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., по които допустими кандидати са читалищата. Подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ дава възможност да се ремонтират и оборудват обекти, свързани с културния живот, като финансовата помощ е в размер 100 % от общия размер на допустимите разходи по проекта. За развитие на туризма в селски райони, читалищата могат да кандидатстват и по подмярка 7.5. „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“, като размерът на безвъзмездната финансова помощ за проект е 50 000 евро. Друга възможност за финансиране на читалища са одобрените Стратегии за водено от общностите местно развитие на Местните инициативни групи (МИГ). - Тервел-Крушари, Добричка, Балчик-Генерал Тошево и Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Шабла-Каварна-Балчик. Накратко бяха представени програмите „Творческа Европа“, подпрограма „Култура“, която подкрепя творци и организации, които работят в областта на културните и творчески индустрии и „Европа за гражданите“, чиято цел е допринасяне за разбирането на гражданите за ЕС, за неговата история и многообразие, насърчаване на европейското гражданство и подобряване на условията за гражданско и демократично участие на ниво ЕС. Интерес предизвикаха и програмите „Дунав, „Черноморски басейн, Програма за трангранично сътрудничество Балкани – Средиземно море и Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020.
Предстоящите през 2018 г. покани за финансиране по Финансовия механизъм на Европейското икономическо партньорство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 ще финансират проекти в приоритетни за страната ни сектори като опазване на околната среда, възобновяеми енергийни източници, възстановяване на културното и природно наследство, инициативи за обществено здраве, деца и младежи в риск, иновации за зелена индустрия, правосъдие и вътрешни работи. По някои от тематичните области читалищата като неправителствени организации могат да подпомогнат своята дейност.
В покрепа на читалищата се презентираха и други възможности за финансиране - като Националния доверителски екофонд, Национален фонд „Култура“, схема „Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания“.
Читалищните представители благодариха за достъпната и изчерпателна информация. На всички бяха предоставени информационни материали на ОИЦ –Добрич,  и брошура за възможностите по Програмата за развитие на селските райони - 2018г.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.