Малките български искрички показват наученото на своите връстници

Момичетата с трепет се докозват до магията на българската шевица

Никола Димов и Петър Коцев от “46-ти пехотен Добрички полк” демонстрираха майсторско владеене на хладно оръжие

Децата от Средновековната работилница демонстрираха наученото за Първото българско царство и бита на предците ни.

Празник на родолюбието и българския дух събра деца от Добрич, Украйна и Молдова

Размер на шрифта: a | a | a 14:58 15 май 2018
Автор: ДТ
В истински празник на родолюбието и българския дух се превърна втората среща-практикум “Богатството на Добруджа – занаятите през погледа на децата”, организирана от Народно читалище “Български искрици” в АЕМО “Старият Добрич” завчера. В проявата се включиха над 70 български деца от общностите ни в Молдова и градовете Бердянск и Мелитопол в Таврия, Украйна. Акцентът беше върху наученото от добричките малчугани в различните модули на читалището през изтичащата учебна година. В продължение на месеци децата с огромно желание навлизаха в дебрите на традиционните български занаяти – керамика и дърворезба, потопиха се в магията на родния фолклор и на неповторимите български шевици, научиха неизвестни факти от хилядовековната история на народа ни.  
Вълнението от срещата със сънародници, живеещи извън границите на Родината се носеше във въздуха още с приветствените слова на гостите – Арина Митева от Мелитопол, Мария Ивановна от Тараклия, Нина Топалова от Кишинев и Василий Шапочников – директор на Тараклийския исторически музей. Във всяка дума на нашите сънародници трептеше тяхната любов към България и българското. Гостите пожелаха подобни срещи да бъдат все по-често явление, за да се крепи българския дух и сред децата на общностите ни в чужбина. А самите деца бързо се сприятелиха със своите връстници – възпитаниците на НЧ “Български искрици”, които пък от своя страна веднага започнаха да им показват какво са научили по време на заниманията. 
Народната певица Галина Дурмушлийска поздрави присъстващите с изящния си глас. 16-годишната Михаела Иванова, която е помощник-хореограф в читалището изпълни танца “По жътва”, на който тя е автор на хореографията. Представени бяха и различните модули . В “Средновековна работилница” децата изучават историята на българското Средновековие чрез практика. Момчетата в нашия модул изработиха сами своите пунги, библейски прашки, прабългарски шапки, средновековни играчки и стрели с помощта и на моите асистенти Петър Коцев и Никола Димов. В процеса на работа децата получават знания за историята на Първото българско царство, за бита и обичаите на предците ни, за облеклото на древните българи, за снаряжението и въоръжението на средновековните воини. Практическите занимания, съчетани с поднесени по увлекателен и атрактивен начин исторически факти, възпитават децата в дух на национална гордост – че са наследници на един древен народ, с богата история, който в епохата на Средновековието е съумял да изгради една от най-могъщите държави в Европа, каза Пламен Николов – ръководител на средновековната работилница.
Присъстващите се запознаха и с постиженията на децата в останалите модули – “Магията на българската шевица” с ръководител Елена Люцканова, Млад занаятчия – дърворезба с ръководител Койчо Колев, Керамичната работилница с ръководител Венета Иванова, “Езикът на музиката и танца” – хореографи Иван Янев и Михаела Иванова, Галина Великова /народно пеене/. 
Музикални поздрави към възпитаниците на читалището отправиха деветокласничката от гимназията в Тараклия Руфина Карамалак, гостите от Украйна и самодейни клубове от Добрич и областта – певческа група към НЧ “Светлина” в с. Ведрина, самодейци от пенсионерски клуб “Брацигово”, група за автентични песни при НЧ “Възраждане – 1941” с. Одринци, танцов състав при НЧ “Христо Ботев – 1941” с. Козлодуйци. 
Децата от средновековната работилница показаха наученото за историята на Първото българско църство, като си направиха война, в която мериха сили не с оръжие, а със знания. 
Специална изненада за всички присъстващи бе поздравът от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”, чийто колективен член е НЧ “Български искрици”. Петър Коцев и Никола Димов показаха уменията си във фланкировката – майсторско владение на казашки шашки – уникален за България елемент от военноисторическата реконструкция, разработен в добричкия клуб по идея на Снежана Иванова. 
Дойде време и на практикумите, в които децата изработваха петичка от дърворезба, светилник от глина и средновековна прашка. Най-добре представилите се в обучението и усвояването на занаятите малчугани получиха грамоти. 
Празникът завърши с кръшно българско хоро под звуците на една от емблематичните за Добруджа песни – “Мило ми е мамо”. ДТ

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.