Малките български искрички показват наученото на своите връстници

Момичетата с трепет се докозват до магията на българската шевица

Никола Димов и Петър Коцев от “46-ти пехотен Добрички полк” демонстрираха майсторско владеене на хладно оръжие

Децата от Средновековната работилница демонстрираха наученото за Първото българско царство и бита на предците ни.

Празник на родолюбието и българския дух събра деца от Добрич, Украйна и Молдова

Размер на шрифта: a | a | a 14:58 15 май 2018
Автор: ДТ
В истински празник на родолюбието и българския дух се превърна втората среща-практикум “Богатството на Добруджа – занаятите през погледа на децата”, организирана от Народно читалище “Български искрици” в АЕМО “Старият Добрич” завчера. В проявата се включиха над 70 български деца от общностите ни в Молдова и градовете Бердянск и Мелитопол в Таврия, Украйна. Акцентът беше върху наученото от добричките малчугани в различните модули на читалището през изтичащата учебна година. В продължение на месеци децата с огромно желание навлизаха в дебрите на традиционните български занаяти – керамика и дърворезба, потопиха се в магията на родния фолклор и на неповторимите български шевици, научиха неизвестни факти от хилядовековната история на народа ни.  
Вълнението от срещата със сънародници, живеещи извън границите на Родината се носеше във въздуха още с приветствените слова на гостите – Арина Митева от Мелитопол, Мария Ивановна от Тараклия, Нина Топалова от Кишинев и Василий Шапочников – директор на Тараклийския исторически музей. Във всяка дума на нашите сънародници трептеше тяхната любов към България и българското. Гостите пожелаха подобни срещи да бъдат все по-често явление, за да се крепи българския дух и сред децата на общностите ни в чужбина. А самите деца бързо се сприятелиха със своите връстници – възпитаниците на НЧ “Български искрици”, които пък от своя страна веднага започнаха да им показват какво са научили по време на заниманията. 
Народната певица Галина Дурмушлийска поздрави присъстващите с изящния си глас. 16-годишната Михаела Иванова, която е помощник-хореограф в читалището изпълни танца “По жътва”, на който тя е автор на хореографията. Представени бяха и различните модули . В “Средновековна работилница” децата изучават историята на българското Средновековие чрез практика. Момчетата в нашия модул изработиха сами своите пунги, библейски прашки, прабългарски шапки, средновековни играчки и стрели с помощта и на моите асистенти Петър Коцев и Никола Димов. В процеса на работа децата получават знания за историята на Първото българско царство, за бита и обичаите на предците ни, за облеклото на древните българи, за снаряжението и въоръжението на средновековните воини. Практическите занимания, съчетани с поднесени по увлекателен и атрактивен начин исторически факти, възпитават децата в дух на национална гордост – че са наследници на един древен народ, с богата история, който в епохата на Средновековието е съумял да изгради една от най-могъщите държави в Европа, каза Пламен Николов – ръководител на средновековната работилница.
Присъстващите се запознаха и с постиженията на децата в останалите модули – “Магията на българската шевица” с ръководител Елена Люцканова, Млад занаятчия – дърворезба с ръководител Койчо Колев, Керамичната работилница с ръководител Венета Иванова, “Езикът на музиката и танца” – хореографи Иван Янев и Михаела Иванова, Галина Великова /народно пеене/. 
Музикални поздрави към възпитаниците на читалището отправиха деветокласничката от гимназията в Тараклия Руфина Карамалак, гостите от Украйна и самодейни клубове от Добрич и областта – певческа група към НЧ “Светлина” в с. Ведрина, самодейци от пенсионерски клуб “Брацигово”, група за автентични песни при НЧ “Възраждане – 1941” с. Одринци, танцов състав при НЧ “Христо Ботев – 1941” с. Козлодуйци. 
Децата от средновековната работилница показаха наученото за историята на Първото българско църство, като си направиха война, в която мериха сили не с оръжие, а със знания. 
Специална изненада за всички присъстващи бе поздравът от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”, чийто колективен член е НЧ “Български искрици”. Петър Коцев и Никола Димов показаха уменията си във фланкировката – майсторско владение на казашки шашки – уникален за България елемент от военноисторическата реконструкция, разработен в добричкия клуб по идея на Снежана Иванова. 
Дойде време и на практикумите, в които децата изработваха петичка от дърворезба, светилник от глина и средновековна прашка. Най-добре представилите се в обучението и усвояването на занаятите малчугани получиха грамоти. 
Празникът завърши с кръшно българско хоро под звуците на една от емблематичните за Добруджа песни – “Мило ми е мамо”. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.